Як розповіли представники дипломатичних кіл ЄС, Ештон висловила думку, що посли повинні повернутися до Білорусі до саміту глав МЗС країн Євросоюзу, який пройде 22–23 березня. Як очікується, на цій зустрічі можуть бути прийняті нові санкції проти офіційного Мінська.

Посли 27 країн-членів ЄС були відкликані з Білорусії в кінці лютого. Цьому передувало повернення на батьківщину високопоставлених білоруських дипломатів з Варшави та Брюсселя, а також рекомендації влади Білорусі польському послу та представнику ЄС покинути Мінськ.

Відкликання дипломатів відбулися після введення з боку ЄС чергових санкцій проти Білорусі. 27 лютого стало відомо про те, що понад 20 громадян республіки будуть додатково внесені до "чорного списку" осіб, яким заборонений в’їзд на територію Євросоюзу. У їх число потрапили високопоставлені силовики та судді, які причетні до переслідування білоруських опозиціонерів.

Санкції Євросоюзу стосовно Білорусії були введені у зв’язку з жорстким придушенням антиурядових акцій, що пройшли після президентських виборів у грудні 2010 року, а також іншими порушеннями прав людини, що допускаються, на думку ЄС, урядом Олександра Лукашенка.

На даний момент вони стосуються близько 200 громадян Білорусі.