"Могло тільки затопити ось цю насосну станцію. Ми насосну станцію зберегли, то вона ще працює, відкачує мінімум стоків, які надходять зараз на насосну станцію. А основні стоки переключили на інші насосні станції", - каже директор Департаменту експлуатації каналізаційного господарства Микола Кислий.

"Будь-які колектори, будь-які системи мають властивості колись ламатися, виходити з ладу колись. А станція побудована в 1964 році. Як бачите, їй вже більше 45 років. І гарантувати ніхто нічого не може", - каже начальник Бортницької станції аерації Володимир Бражник.

Наслідки аварії ліквідуватимуть протягом 2 місяців. На це потрібно 4 мільйони гривень, кажуть фахівці. Хоча, просто ліквідувати наслідки аварії, замало. Єдина очисна споруда столиці, Бортницька станція аерація, потребує термінової модернізації. Зволікання створює загрозу екологічної катастрофи, і не лише для Києва.

"Верх колектора від газової корозії практично руйнується. Це проблема по всій Європі і в нас на Україні. І, в результаті, зараз труби роблять пластмасові, щоб не було руйнування. Залізобетонні труби не годяться для каналізаційних колекторів", - каже голова правління ПАТ "АК" Київводоканал" Валерій Ченчевий.

Вартість повної реконструкції станції нині оцінюють у понад 5 мільярдів гривень. У КМДА кажуть: технічна документація для реконструкції насосної станції вже пройшла експертизу. Але необхідних коштів у міста немає.