Сторічний ювілей, за Указом Віктора Януковича, Консерваторія має відзначити з розмахом. Адже головний музичний ВНЗ країни - обличчя держави і європейської столиці.

Про скасування до ювілею надбавок до зарплат за "національний" статус в указі не йдеться.

Та викладачі вже отримали менше за свої звичайні, і так не високі, зарплати. Припускають, що саме з ремонтом до "свята" це і пов'язано.

Ремонт Консерваторії, де ледь не біля кожного кабінету висить пам'ятна дошка, потрібен, як повітря, кажуть самі працівники.

Із зарплатнею ж готові зачекати: потрібно залатати дірки в стелі, передбачити нові репетиційні зали, адже студенти грають просто в коридорах.

В академії переконують, що недофінансування - тимчасова проблема.

Музикознавець Роман Коляда, випускник столичної Консерваторії, в контексті цих подій згадує історію з академіком Вернадським:

Кожен його допит у в`язниці починався з того, що йому казали - гавно ти, а не академік. Напривеликий жаль, от починаючи з 90-х років, коли я навчався в цих стінах, і закінчуючи по сьогодні, в мене таке-от стійке враження, що тим академікам, професорам хтось намагається сказати цю відповідну фразу. Або ігнорують, або їм просто можуть дати на тисячу гривень менше, без жодних пояснень, - Роман Коляда

Пояснень, такі люди, як доцент Консерваторії Юрій Василевич, і не чекає. Він сам готовий працювати безкоштовно, аби лише в уславленій будівлі музичної академії зробили належний ремонт. Ще він мріє хоча б власним коштом купити інструменти для студентів.