На цій гігантській птахофермі поблизу Пекіна 3 мільйони курей. За рік вони виробляють 14 мільйонів кіловат/годин електроенергії. Фантастика - скажете ви, реальність - заперечать китайці.

Для виробництва енергії використовують курячий послід. Кожного дня спеціальні конвеєри переправляють відходи до заводу, розташованого неподалік. Там його переробляють і використовують як паливо для електростанції. До слова, енергія є екологічно чистою і абсолютно не забруднює навколишнє середовище.

Бізнес виявився аж надто прибутковим - сама ферма не може спожити стільки електроенергії, тому частину продають для використання у найближчих містах. До слова, після переробки посліду значна його частина йде на удобрення у підсобні господарства, де вирощують корм для курей.

Фермери у буквальному значенні цього слова загрібають гроші лопатою. Наразі інноваціями зацікавилася не лише китайська влада, а і Світовий банк. Саме він виділив грант для подальшого вдосконалення технології. Більше того, ініціативу перехопили великі фермерські господарства у всьому світі.

Для прикладу, у Нідерландах для цього використовують відходи на свинофермах. Для свиней там розробили спеціальну дієту, яка підвищує енергетичну цінність відходів таким чином, що виробляється ще більше електроенергії.

10 тисяч свиней, які живуть на фермі, можуть забезпечити електроенергією 1500 помешкань. Ось так людство створило практично безвідходне виробництво, а наш час джерело екологічно чистої енергії точно нікому не завадить. Єдине, чого побоюються фермери - неочікуваних спалахів пташиного або ж свинячого грипу, тому паралельно з вдосконаленням технології розробляють і більш ефективні вакцини для тварин.