”Найстаріша фортеця України за часів Київської Русі - Олеський замок став першим музеєм, відкритим для відвідування. У 70-ті роки минулого століття він вважався ідеологічно шкідливим, тому на цьому місці змушені були поставити пам`ятник Леніну”, - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Колись в Олеському замку народжувалися королі, а сьогодні в у цих залах зберігається старовинна колекція живопису та скульптури. Втім, кожна старовинна будівля це передусім легенда.

”Кожен замок має свої легенди... Це ж довготривалий період, це ж не 10, не 20, це сотні років проходили, і різні трафунки відбувалися тут, і через нещасливе кохання також випадки були, так що напевно душі потривожені ще блукають тут, по територіях наших, але вони добрі для нас”, - каже завідуючий музеєм Олеський замок Роман Соломко.

20 років тому мешканці Золочіва називали найстаріший і єдиний в Україні Китайський замок в`язницею. Після реставрації тут відновили побут тодішніх мешканців замку, тронну залу, портрети XVI століття, найстаріша мапа України, складена Бопланом і копія зниклої корони Данила Галицького.

”Вночі загорілося світло, міліція в паніці, бігає кругом, у вікно заглядає, світло горить, коли я ранком сюди прийшов, то світло горить, скло бронебійне лопнуло і кусок з цього постаменту обірваний і лежить за два метри від корони”, - каже директор Львівської Галереї мистецтв Борис Возницький.

Підгорецький замок, схожий на європейські державні резиденції монархів, навіть слугував декорацією французького Лувру у радянському фільмі про Д`Артаньяна і трьох мушкетерів. Місцеві подейкують - цими залами блукає Біла пані - привид замурованої живцем у стіну дружини колишнього власника замку Жевуського. Наглядачі кажуть - привид проявляється на світлинах відвідувачів, цокає підборами та гучно зітхає. Ловці привидів з Лос-Анджелесу офіційно підтвердили її існування.

”Вони проводили їх вночі, у них була відповідна апаратура, прилади, геофон, ультрафіолет, прилади, які реагували на звук, який людина не відчуває... Інколи в мене відкриваються двері самі в кабінеті, але я завжди кажу, що це протяг, але може це Біла пані приходить”, - каже старший науковий співробітник, Підгорецький замок Світлана Мостова.

Львівщину у конкурсі представляють 11 номінантів. Нагадаємо, що участь в акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" загалом беруть участь 137 об`єктів.