Очільник відомства Михайло Кулиняк не вбачає нічого дивного в тому, що в одну мить було звільнено керівників Києво-Печерського заповідника, Заповідників Софія Київська та Біківнянські могили, а також директорів етно-музею "Пирогово" та музею Шевченка.

"Це не робиться, повірте мені, для того, щоб когось змінити, або комусь дати роботу, або когось працевлаштувати - ні. Це робиться для того, щоб накінець ми мали реальну картину. Призначення - це моє рішення після консультацій з різними фахівцями", - запевняє міністр культури України Михайло Кулиняк.

Один із 5 нових призначенців міністра, Дмитро Стус, він новий директор Національного музею України імені Тараса Шевченка. Попри провладну посаду, себе провладним не вважає, а старого керівника, Наталю Клименко, судити не наважується.

Ще одна "жертва" реформаторських дії міністерства - наддосвічена Неля Куковальська із Національного заповідника "Софія Київська". Її звинувачують у тому, що власними силами знайшла спонсорів, відремонтувала старовинні фрески, але міністерству про це не сказала.

Кулиняк запевняє: такі дії підтвердила і спеціальна міністерська комісія. Щоправда, раніше заступнику міністра Кулинияка це не завадило провести прес-конференцію з приводу відреставрованих фресок.

"У заповіднику узагалі не було ніякої комісії. Принесли наказ, там написано, що зауваження прикладаються, додаються, але додатка не було, один папірець, на якому написано, що звільняється", - каже начальник відділу охорони пам'ятників Національного заповідника "Софія Київська" Євгеній Кожан.

Дехто з експертів пов’язує музейні ротації із Євро-2012. Мовляв, свої люди у музеях зможуть "у правильному напрямку" направляти кошти.

"Ремонт буде, ну не розрахований там на 10 років вперед, а тимчасовий, аби достояли поки піде цей футбольний натовп", - каже активіст Ігор Луценко.

А ще зараз активно розглядається можливість провадження в Україні системи обліку й оцінювання музейних предметів, їх розглядатимуть як матеріальні активи, на кшталт золотовалютних резервів, при нагоді музейні речі можуть виступати навіть заставою по кредитам.

"Намагання монетизувати музейні колекції, музейні фонди, ввести їх в обіг як економічний актив, як матеріальний актив, вони присутні і це тема не нова. Сьогодні державні органи охорони культурної спадщини, державні органи, ну, зокрема, міністерство культури знову повернулося до цієї ідеї", - представник Української спільнота охорони пам'ятників історії та культури Микола Пархоменко.

Фактично, звільнення - перші результати роботи Комісії мінкульту з перевірки діяльності керівництва українських музеїв і національних заповідників. Вона працюватиме і надалі, адже змінено лише 5-х керівників, лишилося ще кілька десятків.