Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Черних.

За його словами, із 437 мільярдів гривень зведеного бюджету 2011 року потребувало оперативного супроводження 182 мільярди гривень.

У цьому році із 464 мільярдів гривень такого супроводження потребує 189 мільярдів гривень. Це капітальні видатки та видатки на придбання товарів, послуг, створення державних запасів, підтримка державних та комунальних підприємств.

"За результатами оперативного та економічного аналізу проведеного фахівцями міністерства витік бюджетних коштів минулого року за цими видатками у тіньовий обіг, у тому числі, "відкатів" службовим особам розпорядників складає 25-30%. Ще до 12% бюджетних коштів підприємства витрачають на послуги з конвертації. Для прикладу в Луганській області торік у тіньовий обіг виведено майже третину видатків розвитку або 800 мільйонів гривень з 3 мільярдів гривень профінансованих", – повідомив він.

За словами Черних, з вугільної галузі у тіньовий обіг виведено 410 мільйонів гривень, з яких 10% витрачено на послуги з їх конвертації. У Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Рівненській областях за такими схемами в тінь виведено 20% коштів цільових програм.

"Аналогічна ситуація склалася і на залізницях, де в тіньовий обіг виводиться від 20 до 30% коштів державних закупівель. Таким чином втрати бюджету, що перетікають у тіньовий обіг, за підрахунками фахівців МВС, складають щонайменше 50 мільярдів гривень за минулий рік", – підсумував Черних.