Фахівці прогнозують подальше зростання, адже цей сегмент бізнесу має перспективу та демонструє гарну динаміку розвитку. Якщо ще кілька років тому левову частку споживачів бутильованої питної води представляли корпоративні клієнти, то нині ринок все більше переорієнтовується на приватні господарства.

“З моменту, коли розпочалася криза і практично всі гравці переорієнтувалися на доставку води до домівок, в першу чергу вони більшу увагу почали приділяти їм, щоб якось компенсувати втрати від корпоративних клієнтів”, - зазначив президент Асоціації “Бутильовані води України” Ігор Пастух.

Проте, не лише криза спричинила переорієнтацію компаній на приватні господарства. Наразі все більше українців звертають увагу на якість питної води, тому звертаються до спеціалізованих компаній та замовляють воду додому. Крім того, зростання обсягів продажу води цього року аналітики пояснюють не тільки спекотним літом, але й збільшенням купівельної спроможності громадян.

“Відродження бізнес-активності, що впливає на збільшення пиття води корпоративними клієнтами, це, можливо, зростання купівельної спроможності домогосподарств”, - вважає голова правління компанії-виробника бутильованої води Лідія Білас.

Зауважимо, наразі компанії-виробники змушені підвищувати ціни на воду та безалкогольні напої через збільшення акцизного збору на користування ґрунтовими водами всемеро. Закон про підвищення мита набув чинності 16 липня. Компанії вже переглядають свої фінансові плани та розробляють нові з урахуванням вимог уряду.

“Ми прогнозуємо зростання від 3 до 5 грн. на бутлі, власне кажучи, воно вже відбувається, тому що ціна в рекламі головних гравців ринку засвідчує зростання з 30-35 грн. до 37-40 грн.”, - каже Ігор Пастух.

Фахівці також зауважують - підвищення податку на воду призведе до зростання тіньового ринку, на якому неможливо буде контролювати якість води. Зауважимо, нині на ринку працює близько 150 компаній, втім лідерами ринку, що займають його левову частину, аналітики називають чотири. Найбільше компаній зосередилися у містах-мільйонниках.