Науковці підрахували, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні “працює” близько п’яти мільйонів бджолиних сімей.

“Брали дерево, відрізали, вулик робили, в середині, бачите, гнізда для бджіл, і накривали цей вулик солом'яним дашком або дерев'яним, в залежності від того, який був матеріал, на поліссі - деревом накривали, і такі вулики були до початку ХХ століття”, - розповідає науковий співробітник музею Людмила Костенко.

А ще пасічників можна назвати лікарями, адже вважається, що мед наділений особливою силою і здатний лікувати багато хвороб.

“Мед з акації - основа його - фруктози більше, мед, який рік стоїть, не кристалізується. Його можуть використовувати люди, у яких хворе серце, у яких є алергія, навіть вагітним можна. Значить, мед з липи - це лікування, якщо, наприклад, хтось трошки прихворів - це потогінний мед”, - каже пасічник Валерій Ємець.

“Поряд з медом дуже багато корисних продуктів бджільництва - це і пилок, і прополіс. Прополіс - це взагалі природний антибіотик, він лікує всі хвороб, і жіночі хвороби. І також горіхи, настояні на меду, дуже корисні для серця, для імунітету”, - додає дружина пасічника Антоніна Ємець.

Одним із найсмачніших та найпопулярніших продуктів переробки меду є хмільний мед - слабоалкогольний напій зі солодким смаком.

“Завжди чула про українську “медовуху”, але ніколи не було приводу спробувати. І ось, коли спробувала - зрозуміла, що вона може замінити мускатне вино на столі. Солодке, ароматне. Відразу розливається по жилах”, - каже Ольга.

“Старовинний український напій, який ще наші прадіди варили. Якщо зварили його, вони могли його зберігати і по 20 років - закопували в землю в бочках, потім діставали на весілля. Вона є ставлена, і є варена”, - розповідає пасічник Анатолій Абадєєв.

У неділю віряни традиційно понесуть до церкви святити мед, воду та мак, аби відзначити перший, так званий, Медовий Спас. Вважається, що саме зараз соти у вуликах наповнюються і пасічники повинні починати збір меду.