Свідки, наприклад, зможуть отримати право на адвоката.

Сергій Міщенко (народний депутат, голова комітету ВР з питань правової політики): “Коли людину запрошують як свідка, він через 5 хвилин після допиту стає підозрюваним і обвинуваченим. Тому що, не маючи фаху, слідчий так може підвести цю справу, чи такі засоби впливу, тортури, залякування, чи ще якісь такі шляхи, щоб зробити з цього свідка обвинуваченим. Потім у нас судові помилки, невинні люди сидять в тюрмі”.

Крім того пропонуються запровадити обов`язкове ознайомлення обвинувачуваного, його адвокатів і обвинувачення з усіма матеріалами справи, які долучаються до неї в процесі слідства. А щоб звести до мінімуму можливість фальсифікації, будь-яку інформацію, долучену до справи, визнаватимуть доказом лише в суді.

Микола Полудьоний (адвокат): “Це корінна відмінність від ситуації, яка є зараз, коли доказами визнають інформацію визнають органи досудовго слідства і прокуратура”.

Також передбачено право сторін на примирення. Тож потерпілий зможе одержати компенсацію, зловмисник залагодить провину, тож не потрапить за ґрати, а держава зекономить кошти на його утриманні. Теоретично це можливо, але зараз ця процедура чітко не прописана.

Інна Ємельянова (перший заступник Міністра юстиції): “Разом з тим, відсутній процесуальний інструментарій, який би надав можливість, який би ввів відповідний інститут в кримінальний процес і надав би дійсно сторонам можливість досягти згоди”.

Новий Кодекс має позбавити розслідування надмірного бюрократизму. Щоб він набув чинності, необхідно буде ухвалити чимало змін до інших нормативних актів, а також витратити час на навчання посадовців і співробітників слідчих органів.