Парламенту для цього вистачило менше години. Уряд також вирішив більше не тягнути і, не чекаючи від Москви ціни на газ, сам затвердив її. В бюджет заклали 416 доларів за тисячу кубометрів. Чи зменшить “Газпром” ціну на блакитне паливо, стане відомо на початку нового року. Наступний раунд переговорів - призначили на 15 січня.

“Незважаючи на опір опозиції і комуністів, під куполом назбирали 250 голосів за головний фінансовий документ країни. Бюджет отримав різку критику - його назвали антисоціальним. Натомість, парламентська більшість переконана - він складний, але збалансований”, - каже журналіст Ганна Іваненко.

За бюджет кнопки натиснули регіонали майже у повному складі, усі литвинівці, представники депутатської групи Реформи заради майбутнього та позафракційні. Бютівці та комуністи - не голосували.

“Це бюджет соціального дефолту. Це по-перше. І по-друге, це бюджет колоніальної держави. Тому що він приймався під тиском МВФ, він приймався під тиском зовнішніх обставин, в які потрапила Україна”, - каже лідер Комуністичної партії Петро Симоненко.

“Всі цифри, які ми бачимо в цьому бюджеті - це від лукавого”, - каже народний депутат Сергій Соболєв.

Держбюджет-2012 розрахований на основі доходів в обсязі 424 млрд грн. Видатки становитимуть - понад 461 мільярд. Дефіцит казни наступного року становитиме щонайменше 37 млрд гривень, або ж 2,5% ВВП. Бюджет країни розрахований на основі прогнозного зростання ВВП на рівні майже 4% та річного зростання інфляції у межах 8%.

Експерти ж зауважують, що цифри не надто реалістичні. Радше, свідомо завищені.

“Рівень інфляції, закладений на наступний рік, дуже оптимістичний. Я думаю, що інфляція буде суттєво вища. Швидше за все, вона буде на рівні 15%”, - каже експерт інвестиційної групи "Сократ" Федір Гречанінов.

Питання пільг стало чи не найпопулярнішим серед політиків у бюджетному контексті. Під час голосування депутати дійсно урізали свої пільги - тепер у них немає права на безкоштовне паркування, проїзд у громадському транспорті і оздоровлення. Водночас, витрати на утримання інших інститутів влади, зокрема, Кабінету міністрів та Адміністрації президента, зросли.

“Проти минулого року ми всього збільшили на 55 мільйонів, а видатки, які ідуть сьогодні на освіту, наприклад, 98 мільярдів. Бюджет абсолютно чітко збалансований”, - каже міністр фінансів України Федір Ярошенко.

Соціальні ж виплати пересічним українцям наступного року регулюватиме Кабінет міністрів, в залежності від реальних надходжень коштів до бюджету.

“Виплати чорнобильцям, ветеранам війни, інвалідам, афганцям, багатодітним сім'ям, тепер всі ці суми буде встановлювати уряд при наявності коштів в бюджеті”, - каже народний депутат Сергій Соболєв.

“Якщо бюджет буде наповнений, то кошти будуть виплачуватися, якщо бюджет не буде наповнюватися, то це буде будь-який бюджет, звідки будуть братися виплати. Як і раніше це питання розглядалося, в даному випадку вирішував Кабінет міністрів”, - каже лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Навіть за умови максимальної ціни на російський газ регіонали запевняють, що Україну чекає економічне зростання. А якщо переговори з Москвою будуть результативними - можливостей побільшає.

“При тій ціні, що є 416 - у нас фінансується соціальна сфера, у нас розвиваються соціальні виплати, у нас збільшується мінімальна пенсія і заробітна плата, але, звичайно, в умовах, коли стає більш привабливою ціна, то цього буде більше”, - каже народний депутат Олексій Плотніков.

Опозиція ж держбюджетом категорично незадоволена. Кажуть, його тепер кроїтимуть чи не кожного сесійного тижня, аби залатати дірки і усунути недоліки. Фінансовий документ потребував доопрацювання, а його схвалили, порушуючи регламент. Між затвердження проекту урядом і ухваленням Радою не минуло і доби.

“Те, що повинна була бути таблиця порівняльна, її не роздали. Але кому це цікаво? Те, що повинно було 10 днів на те, щоб розглянути цей бюджет. Ну кому це цікаво, що бюджет членам бюджетного комітету роздали за годину до початку засідання бюджетного комітету, на якому ми це затверджували. Кому цікаво, що дві третини всього залу не читало зовсім цей бюджет”, - каже народний депутат, член бюджетного комітету Кирило Куликов.

Не псують депутатам передсвяткового настрою і ухвалені ними показники. Зіпсуватися настрій може у громадян. Найважливіші для них показники майже не змінюються. Прожитковий мінімум за весь наступний рік зросте на 78 грн - до 1095 гривень, мінімальна зарплата на 61 гривню - до 1134 гривень. Це менше, ніж рівень інфляції, закладений в тому ж бюджеті. Тож, про покращення життя пересічних українців не йдеться. Принаймні - наступного року.