Роком раніше, нагадаємо, для порятунку європейської країни, що опинилась на межі дефолту через надмірні державні видатки, МВФ спільно з Євросоюзом виділили кредит у розмірі 110 млрд. євро. У свою чергу, влада Греції зобов’язалася скоротити дефіцит бюджету. Втім для подолання кризи виділених коштів виявилось не достатньо.

Наприкінці липня Греції та її кредиторам вдалося досягнути домовленості про надання додаткового пакету допомоги, розміром у 109 млрд. євро. Натомість країну попросили ретельніше затягти паски та скоротити витрати казни у наступні 5 років на 28 млрд. Міжнародні рейтингові агентства відреагували на угоду про новий кредит зниженням рейтингів країни до найнижчих рівнів.

Нова програма економії викликала обурення і серед громадськості, адже передбачала зменшення соціальних і пенсійних виплат та численні скорочення працівників державного сектору. Країною вчергове прокотилася хвиля багатолюдних акцій протесту.

Наприкінці жовтня на саміті Великої 20 у Брюсселі країни Єврозони погодили збільшити розмір другого пакету фінансової допомоги Греції до 130 млрд. євро. Європейським лідерам також вдалось домовитись з приватними інвесторами про списання половини грецьких боргів на суму понад 100 млрд. євро.

Проте, попри спроби грецьких чиновників витягнути країну з фінансової прірви, Греція продовжувала втрачати позиції на світових ринках. Під питанням опинилась навіть подальша перспектива перебування країни у валютному союзі. У листопаді прем’єр-міністр Греції Георгіос Папандреу подає у відставку. Його місце в уряді займає Лукас Пападімос. Під новим керівництвом країна ухвалює бюджет на 2012 рік.

"Бюджет 2012 забезпечить стабілізацію та у кінцевому підсумку відродження економіки. Найбільш важливим його аспектом є те, що вперше за кілька років ми очікуємо первинного бюджетного профіциту", - каже прем'єр-міністр Греції Лукас Пападімос.

Схвалений парламентарями документ передбачає приватизацію державної власності, скасування премій, численні скорочення держслужбовців. Очікується, що заплановані заходи у новому році дозволять Греції сповільнити спад економіки до рівня 3% ВВП.