Через 9 хвилин півтонни вибухівки перетворюють фургон та прилеглі споруди у місиво із заліза, цегли та битого скла.

Починається паніка. Вулицями Осло біжать закривавлені люди, до місця теракту прибуває поліція, медики та пожежники. В ЗМІ з’являються перші повідомлення про потужний вибух. Свідки інциденту кажуть, що навколо них на короткий момент відкрилося сьоме коло пекла.

“Я стояла собі та говорила з офіціанткою, і раптово мене неначе щось сильно вдарило в живіт. Люди бігли закривавлені, всі порізані від уламків скла”, - розповідає мешканка Осло Крістіна Айк.

Через півтори годин після вибухів в Осло на берег острова Утойя, де розташовано молодіжний табір Норвезької робітничої партії, сходить високий поліцейський. Він піднімає руку і просить усіх присутніх підійти до нього. Мовляв, йому потрібно зробити повідомлення про вибухи в Осло.

Коли навколо поліцейського збирається кількадесят наляканих підлітків, чоловік піднімає самозарядний карабін Ruger Mini-14 та починає методично та холоднокровно розстрілювати усіх присутніх. Спочатку налякані підлітки не розуміють що робиться, потім починають втікати, але чоловік наздоганяє їх і раз за разом повністю спустошує магазин.

О 18:35 на острів прибуває спецзагін поліції. Високий чоловік кидає на землю зброю, піднімає руки і каже: "Я закінчив". Його звати Андерс Берінг Брейвік, йому 32 роки, він називає себе “тамплієром”, щойно вбив 77 людей, поранив понад півтори сотні і став найкривавішим масовим вбивцею за всю історію сучасної Норвегії.

Суспільство шоковане, суспільство розгублене. Разом з норвежцями з непорозумінням розводить руками увесь світ - як таке могло статися в країні, де про теракти знають лише за новинами з інших країн?

“Ви знаєте, ми думали, що ми - мирна нація, незважаючи на те, що брали участь у конфліктах в Лівії та Афганістані. І тому люди дуже шоковані з того, що сталося”, - каже редактор Даг Хербйорнсруд.

Розслідування встановило наступне - Брейвік самотужки спланував увесь теракт від “А” до “Я”. Ідею виношував з 2009 року. Мета злочинця - хрестовий похід та очищення Європи від мусульман та ісламсько-марксистських загарбників.

При цьому жертвами Брейвіка стали не вихідці з країн Азії чи Африки, а його співгромадяни - білі норвежці. На судових слуханнях чоловік заявив, він не розкаюється в тому, що зробив. Адже його дії, цитуємо - "жахливі, але необхідні". До цього Брейвік додав, що на волю вийти і не очікує.

Парадоксально, але лояльне норвезьке законодавство не передбачає смертної кари та навіть довічного ув’язнення. Максимум, який загрожує Брейвіку, 30 років за ґратами, якщо його визнають винним у злочинах проти людства. В іншому випадку, 21 рік в’язниці. Але це означає, що рано чи пізно Берйвік все ж вийде на волю.

Але для норвежців є вихід. Після огляду терориста експерти-психіатри дійшли висновку: він - психічно хворий. А в цьому випадку Брейвіка покладуть на примусове лікування в психіатричну клініку. І там він перебуватиме до того часу, поки не позбудеться своїх маніакальних ідей, в теорії - до кінця життя.

Суд над Андерсом Брейвіком розпочнеться 16 квітня 2012 року. Подія, безумовно, стане найрезонанснішою в історії Норвегії. Адже можливо тоді вдасться з’ясувати, як у миролюбній та спокійній країні міг статися такий жахливий злочин.