Зазирнути у майбутнє спробувала компанія HIS Global Insight, опублікувавши найважливіші економічні прогнози на 2012 рік. Перший з них - США зможуть уникнути рецесії. Втім, зростання ВВП країни в 2012 році буде поміркованим - на рівні 2%.

Затьмарюють економічні перспективи скорочення витрат урядом країни на тлі величезних боргів, складна ситуація на ринку житлової нерухомості та праці. За прогнозами експертів, американські компанії будуть продовжувати розширювати штат співробітників, однак занадто повільно, щоб значно скоротити рівень безробіття. Тому він буде залишатися вище 8% до листопадових президентських виборів.

В 2012 році Єврозона впаде в рецесію

Негативно впливатимуть на економіку США і проблеми в Європі, якій пророкують рецесію. ВВП країн Єврозони в середньому знизиться на 0,7%. Хоча, у випадку виходу з Зони євро деяких країн, падінням можуть бути ще більшими. У наступному році європейцям доведеться запровадити жорстку економію. Антикризові програми в проблемних країнах передбачатимуть драматичне урізання бюджетних видатків та підвищення податків.

Боргова криза в регіоні поставила під сумнів безхмарне майбутнє єдиної валюти блоку. Експерти впевнені, що Європа не допустить краху євро – щоправда, радять не втрачати пильність.

“Ми ще ніколи не були в ситуації валютної дезінтеграції, але, я сподіваюсь, ми зробили висновки з кризи, спричиненої Lehman Brothers: системні проблеми зазвичай призводять до важчих наслідків, аніж будь-які очівання. Тому не треба нехтувати теперішніми ризиками”, - каже головний економіст Deutsche Bank Research Штефан Шнайдер.

На тлі ослабленого євро зросте курс американського долара, сягнувши позначки 1,25 дол. за євро. Американська валюта може покращити позиції і відносно інших основних валют світу. Рецесія в Європі буде мати негативні наслідки і для ринків, що розвиваються. Найбільше постраждають країни Східної Європи, оскільки Захід для них - це основний ринок збуту. Крім цього, вони залежать від західноєвропейських банків.

Зростання економік Азії буде найвищим у світі - 5,5%

Дещо сповільниться і економічне зростання Азії, хоча воно залишиться найвищим у світі – 5,5%. Якщо говорити про провідну економіку регіону – Китай - рецесія в Європі послабить його позиції у світі, але зростання економіки Піднебесної підтримуватимуть позитивні споживчі настрої.

“Європейська криза не матиме прямого впливу на споживчі настрої в Китаї. Споживчі видатки залежать від прибутків громадян, а вони сильно зростуть в 2012 році”, - каже експерт IHS Global Insight Алістер Торнтон.

Інший бік медалі - високий попит на нове житло в Китаї, який підвищує ціни на нерухомість. Тому основною загрозою для китайської економіки у 2012 році буде бульбашка на ринку нерухомості, яка зрештою може вибухнути і призвести до непередбачуваних наслідків. Загалом, взявши до уваги ще й помірковане зростання в країнах Латинської Америки та Африки, експерти Global Insight очікують, що в 2012 р. глобальна економіка зросте на 2,7%,. Для порівняння: в 2011 р. показник склав 3%.

Цього року у світі сповільниться інфляція

У результаті зниження глобального попиту в 2012 році знизяться ціни на сировину і сповільниться інфляція. Це дозволить Центробанкам по всьому світу послабити монетарну політику – йдеться в дослідженні Global Insight.