Розправа з активістами

Все почалося поблизу клінічної лікарні № 17, де чергували активісти. Кого спіймали - витягували з авто, били, трощили машини.

"Буквально в четвертій ночі, коли всі трошки розслабилися і пішли каву пити, схопили п'ятьох, жорстоко побили, єдиного одного залишили, щоб він розказав про всі ці звірства, чотирьох просто кудись забрали і машини побили”, — розповіла народний депутат України Леся Оробець.

“Я бачив, як заблокували автобусом 3 автомобіля вони вискочили, почали дубасити ці машини. Я бачив, як витягали цих людей в одну з машин кинули гранату”, — народний депутат України Олександр Бригинець.

Попалися в пастку "Беркуту"

Після цього невідомі організували для активістів квест Києвом. Автомайданівці кажуть: їм почали надходити фальшиві сигнали про побиття товаришів.

Киянин Юрій Касьянов показав відео зі свого реєстратора. На нічних вулицях він перетнувся з автобусами правоохоронців. Але не постраждав.

Вдалося врятуватися й іншій активістці Катерині Бутко. Дівчину спецпризначенці просто пошкодували.

“Нас вивели в Маріїнський парк, перевірили повністю наші речі, кишені і мені сказали: скільки тобі треба часу, щоб втекти звідси, я сказала: можу вже: вони сказали – біжи”, — розповідає активістка автомайдану Катерина Бутко.

Доставили в лікарню

Вже наступного ранку заарештованих активістів починають доставляти у лікарні. Лікарі кажуть: їх стан середньої важкості. Від чого травми не кажуть.

Броньовані двері, невблаганна охорона. Сина Вікторії Рубцової помістили лікуватися у палату для арештантів. Жінка переконує: її Денис просто проїздив повз. Виявляється, під роздачу потрапили навіть ті, хто не має стосунку до подій, а просто опинився поруч і вирішив допомогти людям.

Суд над автомайданівцями не забарився

Запобіжний метод для кільканадцяти з них вибрали вже за два дні. Практично всіх залишили на два місяці за гратами.

Дружина ув'язненого Олександра Кравцова тримає його через грати за руки і читає власний вірш, який закінчується словами і доростуть вороги до любові і вони разом кажуть: "Ми переможемо".

Олександр Кравцов з дружиною Олесею Мамчич бойового духу не втрачають. Хоча суд також вирішив залишити Олександра за гратами. Батько двох маленьких доньок, один з перших учасників автомайдану. 23 січня почувши, що товаришів б'ють, рушив на допомогу. Але Феміда наполягає: кремезних "беркутівців" бив він.

“12 особам, які затримані 23 січня, оголошено підозру про вчинення хуліганських дій, відносно представників органів виконавчої влади, які здійснювали охорону громадського порядку, сім осіб, затриманих 22 січня — кваліфікація дій — порушення громадського порядку, кваліфікація дій — участь у масових заворушеннях, передбачає від 8 до 15 років позбавленння волі”, — повідомив заступник прокурора Оболонського району Костянтин Дяденко.

Разом з автомаданівцям судили людей, заарештованих на вулиці Грушевського. 72-річного Миколу Пасічника також звинувачують у побитті правоохоронців. Хоча адвокати кажуть, що дідусь мав з собою хіба сало, рибу і хліб. Лише 24 січня київські суди вирішили залишити під арештом майже тридцять активістів.