Якщо платити за старим сценарієм, по тисячі гривень — це обійдеться у 6 мільярдів для 6 мільйонів вкладників.

“Держава повинна займатися поверненням боргів своїм громадянам. Попередній уряд заморозив цю програму, але велика кількість громадян потребують повернення вкладів. Таких громадян 6 мільйонів”, — сказав Президент України Віктор Янукович.

Експерти кажуть, що надходжень від економічного зростання в країні не вистачає аби виконати усі соціальні зобов’язання Уряду і іншого шляху, як надрукувати ці мільярди, поки не бачать.

“Додаткових коштів додаткового ресурсу нема, співпраця з МВФ припинена, жодна інституція не готова сьогодні кредитувати. Тому в уряду є варіант один – включити друкований станок десь в травні 2012 року”, — вважає експерт центру імені Разумкова Павло Розенко.

У Нацбанку поки грошей нема, проте обіцяють – кошти знайдуть, а не надрукують. В Адміністрації Президента навіть розраховують на те, що третина вкладників знов довіряться вітчизняній банківський системі, й залишать гроші у фінустанові.

“Будемо шукати. Воля Президента є, друкувати точно не будемо. Заспокойте людей!” — каже голова НБУ Сергій Арбузов.

“Коли вирішувались питання по поверненню вкладів не тільки “Ощадбанку”, а і проблемних банків, то 30-35% вкладників не забирали готівкою грошей, а залишали в банківській системі. Якщо уряд зможе запропонувати систему іпотечного кредитування — багато грошей залишаться в банківській системі”, – каже перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова.

Зазначимо, у бюджеті-2012, грошей на виплату знецінених вкладів “Ощадбанку” не закладено.

Нагадаємо, Урядом Тимошенко було повернено майже 7 мільярдів гривень. Виплата так званої "Юліної тисячі” спричинила великий ажіотаж у відділеннях “Ощадбанку”. Аби отримати гроші, люди вистоювали довжелезні багатогодинні черги.

Два місяці тому на своїй сторінці у Facebook прем’єр Азаров написав — виплата тисячі гривень у вигляді компенсації вкладникам “Ощадбанку” СРСР, яку проводив уряд Юлії Тимошенко, була чисто популістським рішенням, яке посилило економічну кризу.