“Євгеній Захаров набрав 134 голоси, та Валерія Лутковська — 212. Лічильна комісія вважає, що на посаду Уповноваженого ВР з прав людини не призначено жодної кандидатури”, — каже голова Лічильної комісії ВР Микола Шершун.

За словами правозахисника Аркадія Бущенка, голосування показало заполітизованість посади омбудсмена, а депутати вкотре перетворили вибір на політичні торги.

Посада — неполітична
“Насправді ця посада є неполітичною і всі члени парламенту мають розуміти, що вони обирають цю посаду не для себе, не для відстоювання будь-яких політичних поглядів, а для того, щоб взагалі в нас зберігалася політика, взагалі у нас зберігалися фундаментальні основи свободи слова і вільного розвитку”, — каже правозахисник Аркадій Бущенко.

Згідно з регламентом у депутатів є 20 днів для повторного подання кандидатур.

“Ми переговоримо з нашими колегами і, якщо відчуємо, що в нас є можливість за цю кандидатуру отримати відповідні голоси, то ми запропонуємо її вдруге. Якщо ми побачимо, що є інші, тоді я не виключаю, того, що ми будемо розглядати й інші кандидатури”, — каже лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Кандидатура — не від влади
“Буквально, за два дні ми будемо розуміти, яким чином діяти в цій ситуації, але те, що це буде кандидатура не від влади, а від правозахисних організацій — це я, навіть, не сумніваюсь”, — каже заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина"Сергій Соболєв.

Для висування кандидатів на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини необхідне подання за підписом щонайменше 113 народних депутатів. Свою кандидатуру на цю посаду може запропонувати також голова парламенту.