Переворот року

Таким запам'ятався "Переворот року" - революція в Киргизстані, що відбулась у квітні. Хвиля антиурядових виступів переросла у кровопролитний бунт, що забрав життя десятків людей. Тисячі отримали поранення.

Народний гнів впав на голову президента Курманбека Бакієва та його оточення. Киргизи не могли пробачити главі держави зловживання владою, кумівство, махінації на виборах та жалюгідний стан економіки.
Масштаб виступів дійсно вражав. Кілька днів Бішкек палав у вогні, на вулицях лежали тіла загиблих. Спочатку міліція запекло боронила чинну владу, потім, зрозумівши безперспективність ситуації, перейшла на сторону повстанців.

Винуватець трагедії - Курманбек Бакієв - спершу намагався заховатися на своїй малій батьківщині - місті Ош на півдні республіки. Втім, не на довго. Як тільки влада перейшла до опозиції, він втік до Казахстану, а згодом причаївся під крилом останнього диктатора Європи - Олександра Лукашенка.

Нова влада країни отримала воістину страшну спадщину - напівспалену столицю, міжетнічні погроми, занепалу економіку. Щоб все це виправити - потрібні були шалені кошти. Проте зі світу по нитці - бідному сорочка: міжнародна спільнота погодилася допомогти.


Теракти у метро

Жертвами вибухів у московському метро у березні стали 40 осіб. Московське метро було і залишається ціллю номер один у кавказьких терористів.
Проте найкривавіший та найрезонансніший напад стався 29 березня 2010 року. Дві смертниці з північного Кавказу з різницею у півгодини підірвали себе на станціях “Луб'янка” і “Парк культури”. 40 осіб загинули, 88 отримали поранення. Теракти відбулися у ранкову годину пік, коли тисячі москвичів поспішали на роботу.

Терористи прагнули, аби жертвами стали якнайбільше людей. І їм це вдалося. На перонах та станціях панував кривавий хаос - спочатку рятувальні служби розгубилися і не знали, що їм робити. Згодом, коли пристрасті трохи вляглися, спецслужби почали шукати винних. Володимир Путін у виразах слів не підбирав.

“Ми знаємо, вони залягли на дно. Але це вже справа честі правоохоронних органів – виколупати їх з того дна каналізації на світ Божий”, - каже прем’єр-міністр РФ Володимир Путін.

Відповідальність за теракти взяв чеченський сепаратист Дока Умаров. Криваву бійню він пояснив відплатою за безчинства, які федерали влаштували у Північному Кавказі. Ця заява одразу ж спровокувала війну російських спецслужб проти терористів. Результат - вбито кілька десятків ватажків бандформувань.

Втім, загиблих у метро це не повернуло. Тим більше, теракти на території Росії не припинилися.


Священики-педофіли

Секс-скандал у Ватикані. У 2010 році католицькі священики опинились у центрі скандалу про зґвалтування дітей.
На поверхню випливли шокуючи факти, які завдали страшного удару по іміджу святого престолу.

Ті, хто повинні були нести слово боже в маси та захищати бідних та стражденних, насправді виявили чудовиськами. Більше того, панотці покривали своїх колег - знаючи про факти розбещення, нічого не повідомляли поліції. Адже престиж віри - понад усе.

Звісно, не всі католицькі священики замішані у скандалі, проте кількість винних та їхніх жертв вражає. Від педофілів у рясах постраждали тисячі дітей по всьому світу. Після довгих років мовчання вони змогли знайти в собі сили та викрити кривдників.

Перед Бенедиктом XVI постало серйозне випробування - і винних покарати треба, і престиж церкви вберегти. Спершу святий престол офіційно вибачився перед усіма, хто зазнав сексуальних домагань з боку католицьких священиків.

Потім Ватикан зобов’язав церковних ієрархів високого рангу повідомляти поліцію про відомі їм факти розбещення дітей духівниками. Крім того понтифік взявся активно відновлювати престиж церкви - активізував місіонерську діяльність та навіть взявся пропагувати Біблію через Facebook, twitter та iPod.