“Цивілізований підхід свідчить про те, що наприклад на минулому чемпіонаті в Європі в Австрії, Швейцарії ціни були підняті на 5-10 євро. Це навіть не вдвічі”, - каже президент Всеукраїнської молодіжно-туристичної асоціації Олександр Файнін.

Готельєри ж запевняють - ціни на їхні послуги зростуть максимум на 15-20%. Мовляв, спекулюють інші.

“Єдині хто спекулює, це власники приватного житла, тобто вони на сьогоднішній день ще тримають ціни, тобто не виставляють їх ще, дивляться, який буде ажіотаж. І дійсно є ціни, які не співпадають з якістю, ніхто не може оцінити цю квартиру окрім самого власника, який чомусь поставив 300 євро за добу за цю квартиру, в якій немає жодних умов”, - каже Президент асоціації готелів і ресторанів України Дмитро Заруба.

Ціни на деякі готелі на період Євро-2012 зросли у 6 разів

Один із найпопулярніших у світі сайтів, де іноземці бронюють житло booking.com показує 6-кратну "накрутку". Тут у червні за 7 ночей у готелі "нижче середнього" хочуть 6,5 тисяч доларів. Найбюджетніший варіант - проживання у наметі. За три ночі в полі в середньому хочуть 200 євро.

“За одну добу в наметі у передмісті Києва фанатам доведеться викласти понад 50 євро. Попри невиправдано високу ціну навіть для європейців - практично всі місця заброньовані”, - каже журналіст Ольга Рицар.

Організатори Євро-2012 про спекуляції чули, та вдіяти нічого не можуть.

“Ринок розставить усі крапки над "і", тому що це - чисто ринкове питання. Я думаю, що ті власники готелів, які попіднімали ціни, дехто в 5 разів, дехто в 20 разів, і ті перевізники, які попіднімали ціни, вони просто прогорять, тому що люди не скористаються їхніми послугами”, - каже директор організаційного комітету Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Спеціально під Євро-2012 створили державне таксі

Як "горять" ті хто завищує ціни, можна вже побачити на прикладі таксі в аеропорті “Бориспіль”. Там з’явилася державна служба таксі. Щоправда, її послуги дорожчі ніж у приватних перевізників майже на 50 грн.

“Ви зрозумійте, тут переслідується не комерційна ціль. Але ж ви розумієте, якщо бензин вартуватиме 15 гривень, то рентабельність впаде, тому що зараз рентабельність 1,5%”, - каже начальник департаменту таксі в аеропорту "Бориспіль" Стефан Благовісний.

АМКУ розслідує підвищення тарифів таксі і готелів

У кого яка рентабельність і чому, обіцяють розібратися в Антимонопольному комітеті. Там порушили справу щодо підвищення тарифів на послуги таксі і готелів. Щоправда, хто є об’єктом розслідування і на підставі чого ведеться розслідування не кажуть.

“Є слідство, перевірки тривають, але ж слід зауважити, що ми цим займаємось і будемо посилювати роботу в цьому напрямку”, - каже в.о. глави Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін.

В оргкомітеті Євро-2012 поки що спокійні

Практика показує - переважна більшість розслідувань Антимонопольного комітету, навіть гучних і успішних, завершується цілком посильними штрафами для порушників. Особливо не переймаються проблемою і в українському оргкомітеті Євро-2012. Кажуть, ласі до швидкої наживи самі себе покарають, бо втратять заощадливих європейських вболівальників.