У першу чергу, це макроекономічна стабільність в Україні. Так, вже наступного року можна очікувати на вихід ринку з кризи та початок його пожвавлення. Фахівці зауважують, падіння вторинного ринку нерухомості Києва у першому кварталі поточного року становило 1-3%, у порівняні з аналогічним періодом минулого року.

“Спостерігається явний зріст на 17% - це ріст в сегменті оренди житлової нерухомості, порядку 20% спостерігається зріст оренди комерційної нерухомості”, - каже керівник аналітичного комітету АФНУ Андрій Гусельников.

Сьогодні найвища вартість пропозицій у Києві на вторинному ринку становить понад 3100 дол. за квадратний метр, найдешевша 1470 дол. Для порівняння, у Львові ціни коливаються від 1094 до 1520 дол., у Харкові від 600 до 1100 дол. за кв. метр. Водночас протягом поточного року вартість житла закріпиться на досягнутих рівнях.

“Продавці не настільки кидаються на будь-які пропозиції покупців, тому ми не можемо казати, що ціни будуть знижуватися, швидше за все будуть залишатися на тому ж рівні”, - каже фахівець київського ринку нерухомості Артур Пилипчук.

На первинному ринку столичної нерухомості фахівці особливу увагу звертають на сегмент бізнес-класу, адже саме тут спостерігається динаміка зростання операцій купівлі. Так, протягом поточного року ринку прогнозують зростання на 10-15%. Головними факторами попиту у даному сегменті фахівці називають динаміку будівництва, якісні характеристики об’єкту нерухомості та репутацію забудовника.

“Відбудеться деякий перелом лідерів забудовників та девелоперів на ринку, це ми вже спостерігаємо. Сьогодні змінюються гравці і безумовно буде подальший перехід на більш якісні проекти і якісні характеристики об’єктів житла”, - каже представник забудовника Олеся Романенко.

Активізації ринку можуть сприяти банківські установи, в першу чергу, через свої програми іпотечного кредитування. Якщо минулого року програми іпотечного кредитування на ринку пропонували 10 банків, то цьогоріч їх кількість збільшилася у 2 рази. Водночас банки готові послаблювати вимоги до позичальників, адже наразі вони зацікавлені у нарощенні своїх кредитних портфелів.

“Банківська система України ліквідна, ресурсів у банків багато, і звичайно, що вкладати їх кудись потрібно. Я думаю, що до осені програми іпотечного кредитування будуть ставати все більш активними і це пов’язано як з виходом великих гравців на ринок, так і з тим, що банкам необхідно збільшувати свої кредитні портфелі”, - каже член правління комерційного банку Дмитро Мусієнко.

Сьогодні середньоринкова ставка за іпотечними кредитами становить 15-18%. Як показує практика, фінустанови готові позичати гроші терміном до 20 років, проте вимагають першочерговий внесок не менше 30% від вартості об’єкту нерухомості.