Цього дня на Майдані опозиція зібрала чергове народне віче. Восьме за рахунком. Люди вимагали від політиків нарешті якоїсь конкретики.

"У нас немає більше часу поки ви домовитеся про розподіл посад, для нас простих людей сьогодні останній шанс зібратися тут на Майдані захистити себе", - сказав лідер Автомайдану Дмитро Булатов.

Грушевського перетворилася на поле бою

Та не отримавши конкретної відповіді, частина присутніх вирішила припинити стояння на Майдані. Люди пішли до Верховної Ради - вимагати скасування диктаторських законів. Хоча це була мирна хода, дорогу їм перекрили "Беркут" та внутрішні війська. Так вулиця Грушевського стала ареною боїв.

Найбільш активні протестувальники виявилися підготовленими до такого розвитку подій. За допомогою пляшок із запалювальною сумішшю, спалили кілька міліцейських автівок, закидували "Беркут" бруківкою та коктейлями Молотова. У відповідь силовики застосували травматичну зброю, водомет та світлошумові гранати.

У ніч на вівторок "Беркут" пішов у штурм

У ніч на вівторок "Беркут" спробував взяти штурмом активістів на вулиці Грушевського. Силовики розібрали частину барикад і відтіснили активістів. Однак згодом ті пішли у контрнаступ і відвоювали позиції. Під час тих сутичок зникли двоє людей. З території лікарні вивезли відомого активіста Ігоря Луценка разом із мітингувальником зі Львова Юрієм Вербицьким. Луценко згодом знайшовся. Пояснив: після катувань зміг виповзти з лісу.

"Спочатку разом допитували, з елементами насилля, потім розтягнули по різних кінцях лісу, лише чув, що пресують цього Юрія, коли дізналися, що він зі Львова. Для людей, що нас викрали це певна каста ворогів. За нього взялися найбільш охочі люди", - пояснив активіст Ігор Луценко.

Перші жертви протистоянь

Тіло Юрія Вербицького знайшли у лісі під Києвом. Він став першою офіційно підтвердженою жертвою української революції. По ранах на тілі медики підтвердили - перед смертю чоловіка катували.

Ще двох протестувальників вбили під час сутичок на Грушевського у середу. Очевидці розповіли: перед штурмом хлопець, який стояв на барикадах, отримав кілька кульових поранень, одне з яких у голову. Іншого активіста застрелили в груди під час штурму.

Один з убитих - Сергій Нігоян - 20-річний учасник Євромайдану із села на Дніпропетровщині, інший - Михайло Жизневський, громадянин Білорусі, що останні роки жив в Україні.

Затримали 70 людей

Жизневський, Нігоян та Вербицький - три підтверджені жертви. Лікарі з Євромайдану стверджують, що вбитих більше. Називають, щонайменше п’ятьох.

Учасники опору, які лишилися на Майдані, сконцентрувалися на розбудові барикад. Майдан та Грушевського тепер фактично єдиний табір. Готується і влада. Кабмін офіційно дозволив використовувати водомети на морозі, а також розширив перелік гранат, які можна використовувати "Беркуту", який і до цього не дуже себе стримував.

Мітингувальники повідомляють, що з боку міліції в них летять покращені світлошумові гранати з примотаними до корпусу цвяхами, камінням тощо аби збільшити ураження. За події на Грушевського затримали понад 70 людей, їх звинувачують в "участі та організації масових заворушень". За новим законодавством це до 15-ти років в'язниці.

Кадри про затримання одного із самооборонців Майдану з'явилось в інтернеті. У МВС після цього принесли вибачення. Чи був хтось покараний, крім затриманого, інформації немає.

Журналісти і медики стали мішенню для міліції

Справжньою мішенню для міліції стали журналісти. Вже у понеділок знімальну групу "Радіо Свобода" беркутівці схопили на Грушевського.

Журналістів побили і відвезли до райвідділку. Відпустили, коли справа набула розголосу.

"Нас так дуже технічно і весело підхопили під руки з криками: "Полетіли". Запустили мене в бік вулиці Грушевського мордою на цеглу, били всі, поки тягнули мене попри цей "Беркут", кожен, хто мав бажання. На мені ще була каска, вони кричали, що я підарас і намагалися зняти каску", - розповів журналіст "Радіо Свобода" Ігор Ісхаков.

У наступні дні десятки журналістів постраждали під час сутичок. Кажуть: "беркутівські" стрілки не лише не зважали на яскраві жилети "преса", які міліція сама ж видавала працівникам ЗМІ, а спеціально намагались поцілити у них. Червоні хрести медиків снайперів з міліції теж не зупиняли.

Тим часом опозиція проводить переговори з Президентом Януковичем, які не дають жодних результатів. Сторони висувають свої вимоги і відкидають чужі. Єдине, чого вдалось досягти - тимчасове і відносне затишшя у центрі Києва.