Так підрахували в Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”. Незважаючи на зростання врожайності, українські виробники зараз отримують лише 120 гривень прибутку на тонні пшениці, коли рік тому отримували 220 гривень на тонні. Причиною такого зниження аналітики називають зростання витрат на виробництво зерна.

Зокрема, порівняно з минулим роком, витрати на міндобрива та паливно-мастильні матеріали зросли на 50%, на насіння - на 60%, на заробітну плату - на 32%, і на оренду землі - на 20%. Проте найголовніші чинники зниження ефективності, за висновками експертів, експортні мита та невідшкодування ПДВ.

Як констатують в Асоціації, це значно знижує ефективність українського виробника порівняно з фермерами інших країн. Адже, якщо французькі фермери в поточному році отримають 300 євро прибутку з гектару пшениці, то українські - лише 42 євро.