Про це йдеться в листі Путіна, який він надіслав лідерам країн, що отримують російський газ транзитом через Україну, передає "Інтерфакс - Україна".

"Вихід зі сформованої ситуації може бути тільки в одному. Провести негайні консультації на рівні міністрів економіки, фінансів і енергетики з метою вироблення узгоджених дій щодо стабілізації економіки України та забезпечення поставок і транзиту російського газу в суворій відповідності з контрактними умовами. І як можна швидше приступити до скоординованих конкретних дій", - вважає Путін.

Президент підкреслює, що "до цього ми закликаємо наших європейських партнерів". За його словами, "безумовно, Росія готова брати участь у стабілізації та відновленні української економіки, але не в односторонньому порядку, а на паритетних з нашими європейськими партнерами умовах".

Путін наголошує, що у стабілізації української економіки безумовно мають брати участь європейські країни, “з урахуванням тих фактичних вкладень і витрат, які тривалий час поодинці несла Росія, підтримуючи Україну”. Відмова європейських партнерів від переговорів “не залишає для Росії ніякої альтернативи".

Читайте також: Це те, на чому ми повинні виховувати наших молодих людей, — Путін про анексію Криму

Лист президента Путіна направлено керівникам Молдови, Румунії, Туреччини, Угорщини, Словаччини, Словенії, Македонії, Чехії, Польщі, Франції, Німеччини, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Греції, Сербії, Болгарії, Австрії та Італії.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін вважає, що Україна повинна платити за газ на місяць вперед. "Газпром постачатиме газ лише в тих обсягах, які будуть проплачені українською стороною за місяць вперед", - сказав Путін.