Про це він пише у статті в "Независимой газете".

Прем'єр-міністр РФ відзначає, що громадян дратують великі витрати, пов'язані з масовою міграцією, як зовнішньої, так і в середині Росії. Тому необхідно "на порядок підвищити якість міграційної політики держави", зокрема, посиливши "виразні поліцейські функції та повноваження міграційних служб".

На думку Путіна, слід піти на жорсткість правил реєстрації і санкцій за їх порушення, при цьому не порушуючи конституційні права громадян на вибір місця проживання.

Путін також пропонує зайнятися зміцненням судової системи і будівництвом ефективних правоохоронних органів, щоб виключити можливість "радикалізації суспільства" і укорінення "розборок по понятіям". Прем'єр-міністр Росії закликає не допустити, щоб у Росії виникали замкнуті, відокремлені національні анклави, в яких часто закони не діють.

Підкресливши важливість нормальної адаптації мігрантів у російському суспільстві, Путін зажадав з наступного року зробити обов'язковим для придбання або продовження міграційного статусу іспит з російської мови та літератури, а також з історії та основ держави і права Росії.

Завершуючи статтю про національне питання, Путін пише: "Ми століттями жили разом. Разом перемогли в найстрашнішій війні. І будемо разом жити і далі. А тим, хто хоче або намагається розділити нас, можу сказати одне - не дочекаєтеся ..."