"Це може зіграти на руку нинішньому главі Білого дому Бараку Обамі напередодні президентських виборів. Тим не менш, американці планують залишити в Афганістані цілу армію своїх інструкторів — близько 60 тисяч людей", — пише інформаційне агентство Reuters.

"Сподіваюся, до середини або до кінця 2013 року ми зможемо перейти від бойової функції до навчання, консультування та допомоги афганським силам безпеки", — заявив Паннета на борту літака дорогою до Брюсселя, де має відбутися самміт міністрів оборони країн НАТО, які виконують миротворчу місію в Афганістані.

Агентство наголошує, що взагалі Паннета не повідомив нічого нового. Про початок виведення військ з Афганістану Барак Обама оголосив ще влітку минулого року, пообіцявши вивести до його кінця 10 тисяч військовослужбовців, а протягом 2012 року — ще 33 тисячі солдатів. В даний час американський військовий контингент там налічує 91 тисячу людей і він є основою 132-тисячного угруповання союзників в цій в країні.


Американські солдати залишаться в Афганістані й після виведення військ НАТО

А в жовтні минулого року командувач військами США в Афганістані генерал Джон Аллен прямо заявив, що американці залишаться в країні і після офіційного виведення військ НАТО, запланованого на 2014 рік.

У той час як деякі люди могли чути, що ми покинемо Афганістан в 2014 році, насправді ми збираємося перебувати тут протягом ще тривалого часу.
— генерал Джон Аллен.

Агентство NEWSru у свою чергу пише, що розклад виведення військ збігається з американським політичним календарем, що дозволить Обамі під час передвиборної кампанії говорити про те, що він не лише вивів війська з Іраку і почав скорочувати військову присутність в Афганістані, але й збирається вивести службовців там американських військових з-під удару талібів.

Коли Обама прийшов до влади, американський військовий контингент в Афганістані налічував всього 38 тисяч людей, але діючий глава Білого дому збільшив його чисельність втричі з наміром зламати опір руху "Талібан".