Коли Стівен Хокінг був юнаком, він активно займався спортом. Саме спорт був захопленням №2 у його житті після фізики. Коли йому виповнився 21 рік, у нього діагностували гостру форму бокового аміотрофічного склерозу. Для Хокінга це був страшний удар, адже він готувався до весілля. Лікарі повідомили, що жити йому залишилося від сили рік чи два.

Зараз Стівену Хокінгу 68. Від спортивного молодого юнака у нього залишилися тільки очі, які, як і раніше, пристрасно вивчають навколишній світ. Важка хвороба повністю паралізувала Хокінга, він не може навіть говорити: за нього це робить спеціальна машина. Проте мозок вченого працює повноцінно.

Стівен Хокінг - експерт з “чорних дірок” у космосі. Його досягнення у цій галузі порівнюють з теорією відносності Альберта Ейнштейна. Він займається активною популяризацією науки. Одним з перших він довів, що фізика - це не лише сухі формули, а цікавий та захоплюючий світ. Втім, останніми роками Хокінг робить все більш песимістичні прогнози. Він переконаний, що скоро людство зникне через своє непрагматичне ставлення до навколишнього середовища.

“Якщо людина і далі буде робити таке з екологією, то ризикує зникнути з лиця Землі. Людству потрібно масово емігрувати на інші планети, в іншому випадку ми усі приречені на повільну смерть”, - переконаний науковець Стівен Хокінг.

Хокінгом захоплюються мільйони людей у всьому світі, але ніхто не хотів би бути на його місці. Та науковець на це не зважає - він живе насиченим життям. Хокінг став першою людиною-інвалідом, яка на спеціальному літаку полетіла на навколоземну орбіту. В невагомості він пробув лише кілька хвилин, проте до цього 40 років був прикутим до інвалідного візка. Втім, як каже сам Хокінг, на ці кілька хвилин польоту варто було чекати стільки років.