Саме такою виявилася омріяна Америка для українських студентів, які за програмою Work and Travel працювали у Сполучених Штатах. Розслідування, яке завершила агенція Associated Press, справді шокує.

За свою американську мрію студенти заплатили в Україні кілька тисяч доларів - на оформлення усіх необхідних документів. Рекрутери запевняли, що ці гроші обов’язково повернуться, і обіцяли золоті гори. Та чи дійсно?

Дівчина, яка не бажає називати свого імені і просить взивати її Катею, мріяла працювати у ресторані. Натомість разом зі своєю подругою була змушена гарувати у стриптиз клубі "Чіта" у Детройті. В дівчат забрали документи та заявили, що ті повинні заплатити 12 тисяч доларів за повернення паспортів та дорогу додому.

”Я сказали: це не те, що я підписувала. Тоді він каже - ти мені винна гроші, їх треба повернути, якщо треба тебе продати, я тебе продам”, - каже працівниця з України Катя.

Дівчат змушували працювати стриптизерками, їх постійно схиляли до сексу. Втім, через кілька місяців "рабовласників" викрили - зловмисників затримали, а студенток звільнили. Правоохоронці кажуть - жодних приємних вражень від Америки дівчата, звісно, не отримали.

”Ті, хто приїжджають сюди за візою Джей 1 повинні побачити всі переваги капіталізму та життя у США, проте після такого в них складається зовсім інше враження, негативне”, - каже офіс шерифа округу Окауса, штат Флорида Джордж Коллінз.

Студента Євгена з України після приїзду у Штати поселили у брудну кімнату, де окрім нього жило ще кілька людей. Таргани та глобальна антисанітарія нагадали про найгірші закапелки українських гуртожитків.

”Коли я приїхав сюди, тут було дуже брудно. Ми заплатили прибиральниці, але наш куратор сказав - ви самі тут розбирайтеся, і прибирайте самі. Але коли ми приїхали, тут вже було брудно!”, - каже студент з України Євген Кондратенко.

Студенти, які спілкували з журналістами Associated Press кажуть, що роботодавці постійно їм погрожують, житло коштує шалені гроші, а вони змушені працювати понаднормово без винагороди. Втім, організатори програми запевняють, більшість студентів таки задоволена умовами перебування та роботи у США, адже проект успішно працює більше 20 років. Але після журналістського розслідування урядовці все ж пообіцяли розібратися з ситуацією.