За оцінками Міжнародної фінансової корпорації, в Україні застраховано не більше 3% від загальних площ, зайнятих під сільськогосподарські культури, тоді як середній показник у світі становить близько 70%. Фахівці зауважують, проблема не в тому, що селяни не розуміють важливості страхування, а в недовірі страховиків. Оскільки, стандартизовані продукти для задоволення різних потреб фермерів почали з’являтися лише останнім часом.

“В Україні повинні бути стандартизовані продукти по всій її території, вони вже почали з’являтися на ринку. Це допоможе аграріям довіряти агрострахуванню. Тому що, коли ми вперше приїхали в Україну, було багато різних страхових продуктів, різних методологій, тому аграрії часто плуталися і неохоче страхувалися”, - каже міжнародний фахівець з агрострахування Гарі Роше.

Експерти в один голос заявляють про необхідність державної підтримки фермерів через удосконалення законодавства, відновлення субсидіювання для компенсації частки страхового платежу, також наполягають на виведенні агрострахування в окремий вид , адже сьогодні страхування аграріїв відбувається так само, як і страхування майна. Тим часом, саме поширення агрострахування може призвести до зниження кредитів для села, переконані експерти.

“Надати цим клієнтам новий продукт, в кінцевому підсумку навіть зменшити вартість фінансування, тому що агрострахування - це елемент зниження ризику, ризику для позичальника і ризику для банку”, - сказала голова представництва IFC в Україні Олена Волошина.

Наразі середньоринкові ставки для фермерів становлять близько 20% річних у гривні. А з понад 170 банків, що працюють в Україні, лише близько 20-ти систематично надають кредити сільськогосподарському сектору в силу специфіки цієї галузі, яка полягає у сезонності. Гроші фермерам потрібні протягом року, а віддавати їх вони можуть лише у певний період, а саме восени, зауважують експерти.

Наразі найбільше страхують господарства загальною площею від 5 до 20 тис. га. Тому що, як правило, керівник таких господарств водночас є і його власником, отже існує висока ймовірність прийняття якісних управлінських рішень. Водночас, за словами банкірів, однією з вимог при видачі кредитів фермерам є їх досвід роботи на ринку.

“Саме в напрямі агробізнесу дуже важливий досвід, звичайно, важливі і фінансові показники, аналіз і цифри, але необхідно подивитися на людину, її досвід роботи, напевно, це і є головний показник”, - вважає представник комерційного банку Артур Іліяв.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, підприємства агропромислового комплексу в 2010 році залучили майже 10 млрд. гривень кредитів, що майже на 70% більше, ніж у 2009 році. Банки надали аграріям короткострокові кредити на суму майже 7 млрд. гривень, середньострокові - на понад 1,1 млрд., довгострокові - на 1,7 млрд. гривень.