Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на європейського дипломата, який на умовах анонімності розповів про роль США в лівійській кампанії.

Клінтон допомогла врегулювати конфлікт між Францією та Італією. Як повідомляє видання, прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі розлютився через те, що французькі винищувачі нанесли авіаудари по лівійських військах на три години раніше до початку військової операції.

Тоді Берлусконі звинуватив Париж в намаганні затьмарити НАТО і пригрозив закриттям італійських повітряних баз для літаків Альянсу. Суперечку врегулювала Клінтон.

Окрім того, саме Держсекретар вмовила президента Обаму визнати Національну перехідну раду Лівії, всупереч рекомендації юристів Держдепартаменту.

Це дало доступ лівійським повстанцям до заморожених активів Муамара Каддафі.

Як пише видання, Клінтон вдалось переконати й інші країни визнати НПР.

Воєнна операція НАТО в Лівії почалася 19 березня. Вона стала можлива завдяки резолюції Ради безпеки ООН, прийнятої 17 березня, яка виключила можливість наземної операції, однак дозволила авіації Північноатлантичного альянсу знищувати склади боєприпасів та військову техніку військ Каддафі.

20 жовтня Каддафі вбили, ймовірно, бойовики НПР.

Операція НАТО повинна формально завершитися 31 жовтня. США в ході кампанії свідомо залишалися на задньому плані, не бажаючи бути втягнутими у ще одну війну.