“Володар Перстнів-3”

Розпочинає рейтинг остання частина трилогії “Володар Перстнів”. Картина Пітера Джексона зібрала в прокаті понад 1 мільярд американських доларів ($1,119.9). Наприкінці 2003 року люди побігли в кінотеатри один поперед одного, або подивитися на фентезі тривалістю у 3 години 20 хвилин, і в перший же тиждень стрічка майже себе окупила - заробили 72 мільйони при бюджеті у 94. Працювали члени знімальної групи, як прокляті, а особливо комп’ютерні графіки - у третій частині майже 1500 кадрів зі спецефектами, в першій частині втричі менше.

“Трансформери-3”

В 2011 увірвались у п’ятірку найкасовіших фільмів "Трансформери", злегка переплюнувши збори "Володаря Перстнів" ($1,123,746,996). За перший тиждень кіномани принесли творцям фільму майже 100 мільйонів доларів. Бюджет 3D-стрічки, пронизаної спецефектами з ніг до голови, вийшов, звичайно, чималенький - майже 200 млн доларів. Популярність проекту не постраждала навіть після того, як проект покинула Меган Фокс. Дебют “ангелятка” Victoria's Secret Розі Хантінгтон-Вайтлі у кіно виявився більш, ніж успішним.

“Гаррі Поттер-8”

Лише лінивий не знає хто такий Гаррі Поттер, тому й не дивно, що піти в кінотеатр на останню частину історії про хлопчика-мага для багатьох просто було обов’язком. Друга частина “Дари смерті” зібрала понад 1,3 мільярда доларів ($1,328.1). Вже за перший тиждень прокату Гаррі окупився з головою. При бюджеті у 100 мільйонів, вдалось зібрати за 7 днів майже 170. З усіх щоденних прибутків самому Поттеру, тобто Деніелю Редкліфу, який і виконує роль Гаррі, дісталось лише 20 мільйонів гонорару. Що цікаво, більшість запеклих фанатів саги про хлопчину-чарівника - діти, але от творці останньої частини назнімали таких сцен, що самі не рекомендують переглядати стрічку дітям, молодшим за 14 років.

“Титанік”

“Титанік” вийшов на екрани ще в минулому столітті, а й досі залишається одним із найуспішніших кінопроектів в історії. В світовому прокаті блокбастер Джеймса Камерона зібрав понад 1 мільярд 800 мільйонів доларів - сума для стрічки 1997 року просто колосальна. Щоправда і грошей вклали у проект чимало. Виготовлення 3-годинної стрічки-катастрофи обійшлося у 200 млн доларів. Якщо врахувати інфляцію, то будівництво самого “Титаніка” вийшло на 40 мільйонів дешевшим, ніж вартість фільму Камерона. Незабаром на екранах відбудеться другий дебют стрічки, але вже у форматі 3D.

“Аватар”

Рекорд ж "Аватара" у 2009, того ж Камерона, поб’ють точно не скоро. В прокаті 3D-кінопроект зібрав аж 2 мільярди 782 мільйони доларів ($2,782,275,172). Перший тиждень не сильно вразив продюсерів - стрічка із бюджетом майже у чверть мільярда, зібрала 77 мільйонів, але з кожним днем прибутки збільшувались - люди виходили із кінотеатрів і розповідали про неймовірні враження. Ланцюгова реакція спрацювали безвідмовно. Сам Джеймс Камерон заробив на стрічці аж 250 мільйонів і був би дурнем, якби не вирішив зняти продовження. В 2016 вийде на екрани “Аватар 2” і тоді, можливо, поб’є рекорд першого.