Про це розповів доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький у своєму виступі під час нагородження премією Фундації Антоновичів у посольстві України в США.

"Я прийняв пропозицію Гарвардського університету буквально місяць тому брати участь у підготовці атласу Голодомору до 80-ї річниці. Це буде грандіозний атлас. Я запропонував вже кілька десятків карт. На мою думку, важливою картою стануть опубліковані в Україні, США та Росії свідчення про конфіскацію всієї їжі, позначені в місцях перебування свідків. Вся карта Україна буде вкрита цими свідченнями", – розповів Кульчицький.

"Оцінка українського Голодомору як геноциду створила велику напругу у відносинах між Україною і Росією",– зазначив історик.

На його думку, "нам треба переконати російську громадськість і багатьох власних громадян у тому, що сталінська каральна акція була справою рук декількох вищих функціонерів".

"Якщо реальна картина Голодомору стане загальновідомою, то пам'ять про нього перестане роз'єднувати людей", – переконаний Кульчицький.

Як відомо, День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій в Україні відзначають в четверту суботу листопада. Цього року цей день припадає на 26 листопада.