"Основними методами роботи спецслужби "Штазі" були свавільні арешти та примусові зізнання. Система боролася зі своїми ворогами, а ворог той, хто думає інакше", - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Аналог радянського КДБ, "Штазі", застосовувала в роботі з "неблагонадійними" добре відомі і радянським дисидентам методи - залякування, тотальний контроль, політичні переслідування. Організатори виставки певні, сумну правду про соціалістичну Німеччину мають право знати усі.

"Досвід відкриття архівів "Штазі" свідчить про те, що зростає готовність в суспільстві сприймати цю інформацію. Є прагнення до прозорості і до правдивості, а значить, суспільство прогресує. Інший аспект стосується права потерпілих дізнатися про долі, які є в цих документах, дізнатися, чому людей заарештовували, хто їх зраджував. Таке право - звичайне, людське і у всіх має бути можливість скористатися цим правом", - каже посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот.

"Мова йде про досвід таємної поліції, який накопичила тодішня система і цей досвід практично відчувався у щоденному буденному житті кожного. Я згадую ще ті часи, коли за сніданком своїм дітям я говорила, що говорити у школі не можна, тому що це може бути небезпечно. Я згадую, коли люди, аби розказати один одному якийсь жарт оглядалися - чи ніхто за ними не стежить", - каже уповноважений Німеччини з питань документації "Штазі" Маріанне Біртлер.

У Німеччині жертви "Штазі" можуть звернутися до держави, реконструювати тогочасні події і домогтися реабілітації. До того ж тепер німецьких політиків перевіряють на причетність до співпраці з колишньою службою безпеки. І наявність факту такої співпраці плюсів у кар’єрі не додає. Виставка архівів Штазі у Києві триватиме до 28 вересня.