Державні боргові папери випускатимуть номіналом 500 і 1000 дол. Крім того, у планах Міністерства - емісія не тільки валютних, але і гривневих держоблігацій для фізосіб.

При цьому валютні папери будуть випускати переважно в бездокументарній формі, а гривневі - тільки в документарній.

Регулятор переконаний, населення має достатньо фінансового ресурсу, який можна залучити у розвиток економіки. Сьогодні, за даними Нацбанку, поза банківською системою в обігу знаходиться близько 150 млрд грн. та 50-80 млрд дол.

“Вперше за останній період запропоновано змінити вектор боргової політики України для того, щоби збільшити питому вагу запозичень на внутрішньому ринку проти запозичень на зовнішніх ринках. Ми не хочемо сказати, що зовнішні ринки для нас перестали бути цікавими, але в даному випадку ми разом із Нацбанком будемо працювати над розвитком саме внутрішнього ринку запозичень”, - каже директор Департаменту боргової й міжнародної фінполітики Мінфіну Галина Пахачук.

За даними регулятора, на сьогодні доларизація депозитних портфелів банків складає 40%, і фінустановам просто нікуди дівати валюту. Вони не кредитують ані економіку, ані приватних осіб через відсутність відповідного інструментарію. Тому й було вирішено випускати ОВДП для населення у валюті.

Крім того, дохідність цінних паперів перевищує депозитну, відзначають в НБУ. На сьогодні ставка за депозитами фізосіб в доларах становить 6-7% річних, тоді як дохідність за ОВДП - понад 9%.

“Це дозволить нам підняти той пласт скарбів, так званих “матрацних заощаджень”, які люди бояться нести в банківську систему. Можна запропонувати альтернативу - це держава. Тобто, якщо в банківській системі гарантія 150 тис., то тут у нас повна державна гарантія на весь об’єм”, - каже директор Департаменту управління валютним резервом НБУ Олександр Дубихвіст.\

Фінустанови, які, у рамках державної програми, продаватимуть боргові папери населенню, матимуть змогу встановлювати комісію за відкриття і обслуговування рахунку фізичних осіб на рівні 9 центів за кожну облігацію.

Банкіри відзначають, ідея - цікава. Проте, виведення на роздрібний ринок цінних паперів вимагає переобладнання операційних зал фінустанов та реорганізації роботи їх персоналу.

“Для клієнта - це витрати в зв'язку з відкриттям рахунку цінних паперів. Я кожне відділення, ну власне кожен банк, напевно, змушений буду зареєструвати в Держкомісії з цінних паперів, як торговця цінними паперами. Я зобов'язаний навчити хоча б одного співробітника відділення в Держкомісії з цінних паперів або він повинен отримати сертифікат”, - сказав голова правління АТ Банк "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк.

“По наших клієнтах ми бачимо, інтерес з боку населення до цього паперу є. Але в даний момент, з боку дуже заможних вкладників, які дійсно мають сотні тисяч доларів вкладів у банках, і як один з можливих інструментів інвестування вони розглядають ось ці валютні облігації”, - каже заступник голови правління АТ "Сбєрбанк Росії" Дмитро Золотько.

Наскільки успішною виявиться така ідея державних запозичень, покаже час. Втім Україна вже мала досвід випуску валютних цінних паперів з обсягом казначейських зобов’язань до 500 млн грн, зауважують експерти. Проте експеримент виявився невдалим, передусім через низьку інформаційно-роз’яснювальну роботу та невисоку дохідність.