Наповнити ринок 25 тисячами тонн імпортної гречки зголосилася парламентська більшість. І жодні доводи опозиції це прагнення не похитнули.

“Китай не виготовляє сьогодні тих об’ємів гречки продовольчої, яка дозволяє йому експортувати. Гречка виключно фуражна!”, - каже народний депутат Сергій Сас.

“На комітеті були присутні відповідні чиновники від профільних міністерств, які вивчали це питання і переконували депутатів, що якість буде на належному рівні…А про себе скажіть, ви будете їсти цю гречку? - Разом з вами - безумовно будемо їсти. Чому ні?”, - каже народний депутат Віталій Хомутинник.

Кардинально ціна на крупу не знизиться - кілограм коштуватиме близько 15 гривень. Це - забагато, переконують в опозиції. Мовляв, порахували, що кіло китайської гречки без ввізного мита повинен коштувати не більше 8 гривень. Відтак, проголосована схема працюватиме виключно на збагачення перекупщиків.

“Збитки бюджету на цій операції буде 75 мільйонів гривень. Вкрадено на цій операції буде 65 мільйонів гривень”, - каже народний депутат Сергій Сас.

Більшість проігнорувала і ці доводи. Та розібравшись з гречкою, народні заходилися очищати країну від корупції. Шляхом ухвалення відповідного закону, внесеного в Раду Президентом. Прагнення швидко зробити благе діло для держави загальмували поправки, які надійшли до документа - більше чотирьох сотень.

“Я дуже прошу депутатів, щоб вони були в сесійній залі, оскільки нам доведеться багато голосувати”, - каже голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Документ, зокрема, розширює перелік осіб, відповідальних за корупційні дії.

“Там прописані родичі: діти, внуки, бабусі, дідусі, дружини, чоловіки – всі прописані родичі. І ту поправку, яку Литвин вніс – він вніс поправку, які проживають. Тобто вона обмежує. А якщо один родич проживає далеко, то яка міра покарання?”, - каже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

“У першій статті і говориться “а також” - там оця фраза була одна, фраза, вона нівелює повністю всю суть. Тому що якщо вони не проживають з тобою близькі родичі, значить на них можна оформлювати все. Якщо вони з тобою проживають, то ти на них не оформиш”, - каже Народний депутат Сергій Міщенко.

Крім того, документ передбачає декларування доходів та видатків високопосадовців включно із Президентом. Ще одним спірним моментом залишається возведення до рангу корупціонерів не лише держслужбовців, а й простих громадян. За суперечками робочого дня депутатам не вистачило, опрацювали лише 9 статей. Решту - розглядатимуть згодом.