В ковбасу додають гель, що утримує вологу - аби продукт був важчим - заявляють у Держспоживінспекції. Інспектори перевірили м’ясо-молочний ринок. Виявилось - права споживачів порушуються в третині випадків. На етикетці недобросовісний виробник зазначає не всю правду про продукт.

“По молочній продукції було досліджено близько 150 зразків, більше 45 з них не відповідали тому, що було вказано на етикетці. Ми боремося сьогодні за те, щоби споживач мав можливість отримати той продукт, за який платить”, - каже директор Департаменту споживчої політики Держспоживінспекції Ольга Соколова.

Покупці у розпачі. Кажуть раніше добросовісно вивчали маркування. Однак, останнім часом фальсифікату в магазинах побільшало.

“Ми вибираємо сорти, що без імпортних пальмових масел. Щоби був натуральний продукт”, - каже покупець Людмила.

Виробники на дітей не зважають - підтверджують у Держспоживінспекції. Днями виявили постачальника, який забезпечував шкільні їдальні неякісними м’ясними та ковбасними виробами. Ним нині зайнялася прокуратура.

“Існують докази грубого порушення технології, виробництво повністю не відповідало. І вони постачали в школи міста Києва та Київської області”, - каже голова Держспоживінспекції України Сергій Орєхов.

У Кабміні б’ють на сполох. Днями у Верховній раді зареєстровано урядовий законопроект Про безпечність та якість харчових продуктів. Парламентарі обіцяють документу - зелене світло.

“До другого читання ми намагатимемось зробити цей законопроект таким, що не завдаватиме шкоди ані здоров’ю людям, ані українській харчовій промисловості”, - каже секретар комітету ВР з питань охорони здоров'я Лілія Григорович.

В законопроекті йдеться - на маркуванні мають бути прописані усі інгредієнти продукти. Якщо буде намір щось приховати - виробництво закриють. Цього року на несумлінних виробників наклали штраф у розмірі 6 мільйонів гривень. У Держспоживінспекції підрахували - надприбутки від фальсифікату - в десятки разів більші.