Насамперед, вимагатиме інформацію про кількість та якість ресурсів, витрачених на проведення аудиту, і отриману винагороду. У свою чергу, аудитори вважають таку ініціативу цілком виправданою. Адже, за словами фахівців, в країні процвітає згубна практика торгівлі аудиторськими висновками, відзначають учасники ринку.

При цьому, Аудиторська палата сьогодні не в змозі забезпечити той рівень контролю, який би дозволив вирішити цю проблему.

“Я вітаю появу проекту, бо це свідчить про інтерес держави до цих речей - ця цінно. З іншого боку, треба продумати які інструменти ми може використовувати для того, щоб дійсно налагодити ефективний контроль, щоб це не було формальною стороною. Контроль за аудиторською діяльністю - це, я знову повторюю, глибоке знання і розуміння міжнародних стандартів аудиту. Тобто, без цього контроль буде неефективним”, - каже президент РСМ АПіК Тетяна Бернатович.

Крім того, за словами учасників ринку, для ефективного втілення такої ініціативи потрібен час. Втім фахівці зауважують, законопроект різко звузить повноваження Аудиторської палати. Зокрема, більшість її членів будуть призначатися міністром фінансів, решта - професійними організаціями та з'їздом аудиторів.