Якщо народні обранці підтримають документ, який поки не зареєстрований у Верховній раді, а така ймовірність дуже велика, то до 1 липня 2012 року будуть обкладатися митом жито, овес, гречка та просо в розмірі 50% від митної вартості товару, пише видання "Экономические известия".

Також відомство Андрія Клюєва пропонує встановити експортне мито на соєві боби в розмірі 8%, але не менш 30 євро за тонну, насіння ріпаку - 11%, але не менше 53 євро за тонну, соняшникову олію - ​​10%, але не менше 90 євро за тонну.

Ці заходи можуть позбавити України статусу лідера світового експортера соняшникової олії, а також відберуть у фермерів більш ніж 6 мільярдів гривень.

Найбільш сильно введення мит зашкодить таким профіцитним продуктам, як соняшникова олія і рапс.

Практично 90% останнього - експортується, 80% вітчизняної соняшникової олії також споживається за кордоном.

Учасники ринку сприймають нововведення, як сніг на голову.

"Я абсолютно не розумію економічної доцільності введення експортного мита на соняшникову олію, бо ми виробляємо в шість разів більше цієї продукції, ніж можемо спожити", - обурений ініціативою відомства Клюєва Степан Капшук, голова асоціації "Укроліяпром".

Він упевнений, що законопроект, запропонований Мінекономрозвитком, перекреслить всі досягнення масложирової галузі за останні роки.