Хоча, згідно з світовим законодавством, можна не більше, аніж на 4 тижні, кажуть у профільному комітеті, який рекомендував парламенту відхилити законопроект.

“Це перший бойовий підрозділ, не миротворчий. Це ударні вертольоти, які мають ракетне і стрілецьке озброєння, які будуть стріляти. Це пряма загроза нашим солдатам, при тому, із понад 40 країн, які знаходяться зараз в Ліберії і в Кот-д'Івуарі, є мінімум 10 західноєвропейських і інших держав, які мають вертольоти у своїх збройних силах, туди не направляють”, - каже голова комітету з питань оборони Анатолій Гриценко.

“Той підрозділ, який більшість проголосувала і відправила - це були, як Ви знаєте, 2 транспортні вертольоти, технічний персонал, зараз мова йде про 3 бойові ударні вертольоти і ще додатково до 60 людей, більше того, місце дислокації - це місце імовірних бойових дій”, - сказав заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Натомість, міністр оборони Михайло Єжель запевняє - наші миротворці будуть у безпеці.

“57 позицій, які є питаннями, які можуть викликати ризикові прийняття рішення, зафіксовані і погоджені з командуванням Організації Об'єднаних Націй, вертольоти будуть працювати обов'язково в парі, всі питання пошуково-рятувального забезпечення теж погоджені”, - запевнив міністр оборони України Михайло Єжель.

У представництві ООН в Україні запевняють - солдати не будуть самотні, а стануть частиною величезної дев'ятитисячної армії миротворців у Кот-д'Івуарі.

“Бути миротворцем - вже небезпечно, це природно. Але ситуація дуже незвичайна, вже є багато звітів про порушення людських прав - і це турбує нас, тому ми віримо, що використання миротворчих місій допоможе вирішити деякі з цих проблем”, - сказав постійний координатор системи ООН в Україні Олів'є Адам.

Нагадаємо, політична криза охопила Кот-д'Івуар після президентських виборів в листопаді 2010 року. Суперники - Лоран Гбагбо та лідер опозиції Алассан Уаттара - оголосили себе переможцями і провели кожен свою інавгурацію.