Більше того, навіть 20% виробленої продукції, кажуть, можна буде віддати на експорт. За словами фахівців, торік фрукти і овочі були аж надто дорогі, і фермери цього року були змушені збільшити обсяги виробництва. Тож ринок насичений і ціни мають знизитись.

"Ми зараз вже бачимо, що така продукція як картопля, морква, як цибуля нового врожаю, це ще рання продукція, оптові ціни на неї знаходяться в межах від 3 до 4 грн. за кілограм. І абсолютно очевидно, що із надходженням цієї продукції вже масової, то очевидно, що ціни будуть ще нижчі. Тобто в цьому плані ми можемо отримати вже цінову ситуацію не минулого року, а скоріш позаминулого", - каже керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Для того, щоб збільшити пропозицію на ринку, фермерам треба надати можливість швидко і без проблем збувати свою продукцію, кажуть аграрні експерти. В уряді сподіваються, що із відкриттям оптових ринків сільгосппродукції, які розраховані в першу чергу на вітчизняних виробників, ціни почнуть поволі зменшуватись.

"Завтра буде відкриття першої черги оптового ринку "Столичний". Всі місця вже викуплені. Це говорить про те, що великий інтерес до цієї справи є. Навіть сьогодні самі скромні оцінки дають можливість стверджувати те, що у найближчий час на всю плодоовочеву продукцію можна очікувати зниження цін в межах 20-25%, це для безпосередніх споживачів, для киян", - каже заступник директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Розгон.

Утім за будь-яких умов Україна від імпорту нікуди не дінеться, кажуть в Мінагрополітики. В першу чергу це стосується тропічних овочів і фруктів а також продукції, яка за кордоном дозріває раніше, ніж у нас.