Інтронізацію провели у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. Після прийняття символів влади і нових повноважень Першоієрарх церкви провів богослужіння та виголосив Патріарше слово.

“Весна прийшла! Сьогодні у цю Хрестопоклонну неділю ми відчуваємо такий передсмак Воскресіння, і тому я хочу сьогодні щиро подякувати усім тим нашим людям, які молилися за мене, за нашу церкву. Зі свого боку хочу сказати, що я намагатимусь носити у серці кожного з вас і його таким великим робити, якою великою є наша церква”, - каже Патріарх УГКЦ Владика Святослав (Шевчук).

До церемонії інтронізації долучилися близько чотирьох сотень церковнослужителів - священників усіх єпархій УГКЦ та представників інших Східних Католицьких церков.

“Дивіться яке сонце, яка радість, скільки молоді, скільки дітей, нове життя, новий Патріарх. Питання є перед нами з вами - чи ми є готові бути великим народом? Якщо ми будемо великим народом - ми будемо мати великого Патріарха”, - каже ректор Українського Католицького університету о. Борис Гудзяк.

Попри чималу кількість гостей - за найскромнішими підрахунками до храму завітало близько 7 тисяч осіб - дискомфорту не відчувалося. Натомість, кажуть, виходили, сповненими нових сил та сподівань.

“Стільки якогось гарного світлого духу, стільки сили! Виходиш звідти, наповнений такою любов’ю, що здається ти зірвешся від такого почуття чогось надзвичайно красивого в душі”, - розповідає віруюча Броніслава Михайлівна.


“Сам перехід церковної влади зроблений як приклад для нас: він достатньо ерудований, і обізнаний, побачив світ і, я думаю, готовий духовно. Для мене просто - що він ще має медичну освіту - фельдшером працював, це також приємно”, - каже екс-міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

“Перші роки, і надіюсь, довгі роки він буде працювати разом з Блаженнійшим Гузаром, котрий ще є повний сил і може себе проявляти. Вчитися при такій людині, як Блаженнійший Гузар - це велике задоволення”, - каже кінодистриб’ютор Богдан Батрух.

Вже в середу, 30 березня Владика Святослав здійснить першу у новій посаді закордонну поїздку - на нового українського Патріарха вже чекає Папа Римський Бенедикт XVI.