Ми переведемо всі ТЕЦ на вугілля. На це потрібен рік, але ми цю роботу вже почали. Це дасть нам економію - приблизно 6 мільярдів кубів газу по року”, - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

“Нічого абсолютно в Україні не робиться для того, аби здійснити цю мрію. Щоб побудувати шахту, потрібно від 10 до 50 мільярдів гривень, а це четверта частина бюджету України”, - каже голова Незалежності спілки гірників України Михайло Волинець.

Минулого року в України видобули 81 млн тонн вугілля. При цьому, через аварії на виробництві загинули 160 шахтарів. Тобто, кожен мільйон тонн вугілля обійшовся країні у 2 шахтарських життя.

Причина зростання смертності - застаріле обладнання шахт і нехтування безпекою заради збільшення видобутку вугілля.

Крім того, галузь дотаційна - цьогоріч це майже 7 мільярдів гривень. І чим більше вугілля, тим більше грошей на дотації. І все це - бо імпортний газ дорогий.

“Що по чому” 17 січня Юрій Бойко знову вирішуватиме з колегами у Москві.

“Все залежить від тієї ролі, яку відводить газотранспортній системі сама українська сторона. Якщо, як можна почути в Україні, ГТС - це історичний скарб, то, очевидно, їй місце в музеї", - сказав голова "Газпрому" Олексій Міллер.

“Газотранспортний консорціум відповідатиме інтересам України, якщо: ГТС у власності у України, консорціум створюється тільки по управлянню і у ньому на паритетних засадах беруть участь Україна, як транзитер, Росія, як постачальник, і європейські країни”, - каже голова ТСК ВР з питань підписання газових угод 2009 р. Інна Богословська (Партія регіонів).

Навіть такий варіант Москві вже не подобається. Там хочуть контролювати щонайменше 50% української труби.

Таких проблем могло б і не бути, якби Україна виконувала свої зобов’язання перед Європою. Європейська енергетична хартія, учасником якої є Київ, унеможливлює поєднання постачальника і транзитера газу. Саме через те, що ці функції "Нафтогазу України" роками не були розділені, Україна не отримала обіцяних Європою грошей на модернізацію ГТС.

“Українська ГТС є тією газорозподільною компанією, якою “Газпром”, як добувна компанія, не зможе керувати. Ця позиція може дозволити Україні торгуватися з “Газпромом””, - каже старший науковий співробітник Центру економічних досліджень Ірина Коссе.

Але для цього потрібно підписати 3 енергопакети Енергетичної хартії, ухвалений більшістю країн Європи ще у березні минулого року. Багато хто з них вже сьогодні домігся від Росії знижки на газ. Тим часом Київ досі жаліється на найвищі в Європі ціни.