"У частини населення вже виробився імунітет, хтось вже перехворів. І тому ми не відзначаємо сильного або не прогнозуємо якихось пандемій або епідемій в Україну. Може бути одна-дві області, де буде підвищена захворюваність", - заспокоює представник центральної СЕС МОЗ України Андрій Александрін.

Натомість епідеміологи оптимізму МОЗу не розділяють, в Україну прийшов новий штам грипу, на який в українців імунітет виробитись не встиг.

"Наразі є новий для українців вірус, який викликає захворювання - це штамп АПРТ, який вперше був виділений в Австралії в 2010-ому році. Тобто в Україні цього вірусу, інтенсивної циркуляції цього вірусу не було. Ми передбачаємо, що епідемія грипу буде", - каже представник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Міроненко.

Тим часом робити щеплення від грипу українці не поспішають. Вакцинуватися зважилися менше 1% населення.

"На сьогоднішній день вакцинація може бути проведена. Єдине, що повинні ми розуміти про те, що для вироблення імунітету потрібний час. Якщо ви проконтактуєте раніше, ніж виробиться імунітет, то вакцинація не встигне вас захистити. Одночасно з тим, якщо ми говоримо "Ви захворіли", в будь-якому випадку моя порада, як лікаря, звертатися до лікарів. Чому? Тому що грип перебігає по різному", - каже доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО Федір Лапій.

Сьогодні на 10 тисяч українців, 36 хворих на грип та ГРВІ. Впродовж січня щотижня в Україні хворіло понад 150 тисяч мешканців. У лютому експерти прогнозують подальше зростання рівня захворюваності.