Нинішня влада раніше говорила про 2011 рік, тепер перехід на контрактну основу відкладено на 10 років. А профільний міністр особисто взявся агітувати.

Сергій Зембицький, на відміну від більшості колег по строковій службі, контрактником таки сподівається залишитись. Щоправда в армію він потрапив лише тому, що не знайшов роботи після закінчення вишу. Попри майбутню зарплату у 1500 гривень, Сергій уже знає, як відповідати на питання: чому саме збройні сили.

"Кімнати по 4 та 6-8 місць. Сержантські кімнати обладнані ліжками по 4 місця, окремо є туалет і умивальник. У решті кімнат туалет і умивальник загального користування", - розповів молодший сержант Сергій Зембицький.

Вони називають їх казармами поліпшеного планування, службове житло для контрактників. Розраховувати на квартиру від держави, переконують експерти, українським військовослужбовцям практично не доводиться. Оборонне керівництво переконує в іншому. Цьогоріч роздали 1800 квартир, буде ще більше.

"Ще солдат, який прийшов служити сьогодні він не розуміє чи можна залишатися на контрактну службу чи ні, але я переконаний, що сьогодні скоро буде армія справжніх професіоналів", - вважає міністр оборони України Михайло Єжель.

За оцінками експертів, сьогодні в українській армії вакантними є більше 20-ти тисяч контрактних місць. Плинність кадрів надвелика.

"Для того, щоб контрактник ішов в армію, щоб була мотивація треба 3 речі: перше - інтенсивна бойова підготовка, цікава. Друге - службове житло і третє - грошове забезпечення на 10-15% більше, ніж середня зарплата по країні. Ні першого, ні другого, ні третього сьогодні немає, тому в армію ідуть слабкі, неосвічені, фізично нездорові", - каже екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

В армію ідуть слабкі, неосвічені, фізично нездорові

Втім, моральний дух української армії, на жаль, далеко не єдина її проблема, близько 80% озброєння потребує оновлення. За оцінками військових фахівців, половина зенітно-ракетних комплексів не дієздатна, а піднятися у повітря може лише кожен п’ятий бойовий літак.

"З початку будівництва Збройних Сил України туди не надійшов жоден новий бойовий літак, не надійшов жодний новий ракетний комплекс, жодна нова ракета озброєння, які було в українській армії в середині 90-х. Сьогодні вони настільки застаріли, що на ціле покоління відстає від армій, провідних армій світу", - каже військовий експерт Валентин Бадрак.

Оборонне керівництво до 2017 року обіцяє технічно оновити 25 % Збройних сил. Наступного року на модернізацію армії, кажуть, кинуть 250 мільйонів доларів. Це вперше за 20 років більше подібних витрат Білорусі, але всемеро менше видатків Польщі торік.