Постраждали сотні осіб. Епіцентр підземних поштовхів був у Тихому океані на схід від головного японського острова Хонсю. Після першого землетрусу відбулося ще кілька повторних поштовхів. Землетрус спричинив руйнівне цунамі. Десятиметрові хвилі накрили північно-східне узбережжя Японії. Велетенські хвилі змели легкові автомобілі, вантажівки і будинки у прибережних районах.

У місті Сендай, що є адміністративним центром префектури Міяґі, вода накрила аеропорт, залито злітні смуги, зруйнований морський порт. Зупинила свою роботу АЕС "Оннагава", на станції виникла пожежа. За попередніми даними, витоку радіації не було. У префектурі Івате частково у море обвалилася швидкісна магістраль.

Коливання земної кори відчули і мешканці столиці Японії - Токіо. Без електрики внаслідок землетрусу в столиці Японії залишились мільйони будинків. А в околицях Токіо загорілося сховище нафтопродуктів.

Високі хвилі цунамі загрожують понад 50 країнам - Росії, Мексиці, Австралії, Новій Зеландії, Чилі, Еквадору, Колумбії, Перу, Індонезії, Філіппінам, Гавайським островам. Через можливість затоплення евакуйовано населення з Курильських островів.

Крім того, МНС Росії опублікувало попередження про небезпеку цунамі і на Сахаліні. Японські метеорологи прогнозують подальші підземні поштовхи на острові Хонсю силою більше семи балів впродовж місяця.