За словами начальника прес-центру Управління держохорони Віталія Закревського, у зв'язку із змінами в Законі "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", внесеними Мін'юстом, права журналістів на висвітлення тих чи інших моментів можуть бути обмежені.

"Припустимо, в об'єктив вашого фотоапарата можуть потрапити моменти або деталі, які становлять державну таємницю, що саме по собі тягне за собою відповідальність за їх розголошення та публікацію", - заявив Закревський.

"Якщо ви потрапили в зону проїзду кортежу випадково чи вас не помітила охорона, то сфотографувати машини, в принципі, можете. В інших випадках для зйомки потрібно акредитація", - додав він.

Як пише видання "Вечерние вести", його журналістам не дозволили фотографувати кортеж Януковича, який слідував по Гаванському мосту, що будується, та Подолу вранці 22 червня.

До журналістів нібито підійшов чоловік з держохорони, попросив пред'явити посвідчення та заявив: "Отже так! Пояснюю для особливо обдарованих: знаходитися будь-кому в зоні проїзду особи, що охороняється, а тим більше фотографувати кортеж Президента заборонено".

Коли журналісти поцікавилися у "старшого", на підставі чого їм заборонено фотографувати, він пояснив: "Стаття 18 Закону Про Державну службу охорони і пункт 4.7.2 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, забороняють журналістам і кому-небудь фотографувати, записувати й висвітлювати час, місце і спосіб пересування перших осіб держави".