Найближчими роками людству доведеться звикати до нових погодних умов: середня температура повітря збільшиться на 5-8 градусів, а морозний, сніжний період скоротиться на 50 днів.

Внаслідок таких кліматичних змін влітку посиляться посухи, - застерігають експерти, натомість в холодну пору року побільшає злив. Вітчизняні екологи твердять, що готуватися до нових умов варто вже сьогодні.

"Ось які у нас проблеми? Збільшення потужностей колекторів і дренажних систем. Тому що там де жара, там і зливи. Вони у нас в дуже поганому стані. Ми про це вже не раз говорили. Далі дорожнє покриття. Воно розраховано на температуру +28. На 30-40 воно не розраховано. Тобто треба йти вже від асфальту, потрібно більш теплостійкі покриття робити на дорогах. Це теж величезні витрати", - каже президент інституту екологічної експертизи "Зелений стандарт" Олександр Прогнімак.

Внаслідок підвищення температури зменшиться необхідність в опаленні, водночас зросте потреба в охолодженні у спеку. В Україні проблем з виробництвом електроенергії не існує, - наголошують експерти, а ось електромережі потребують модернізації.

"Система енергоспоживання на сьогоднішній день саме в будівлях, що сільських, що міських потребує удосконалення. Саме система електроспоживання, внутрішньобудинкові системи. Ось чому виходить те, що сьогодні ідуть перебої. Але це не перебої в системі енергообладнання", - каже член НКРЕ Сергій Дунайло.

Майбутнє потепління, кажуть екологи, має певні переваги для вітчизняного сільського господарства: врожай визріватиме швидше. Крім того, фахівці прогнозують, що за певних умов врожайність зернових до 2080 року збільшиться на 30%.