Про те, як не лише залишитися на посаді, але й з патрульного дослужитися до керівника роти, сайту "24" розповів один з координаторів процесу реформування міліції Роман Баховський.

"Коли людина стає новим поліцейським, вона на два роки підписує контракт. Про моральні і фізичні якості нових поліцейських постійно звітують їхні викладачі. Під час навчання у поліцейських постійно відбуваються тести. Дані про кожного з них вносяться у єдину базу, в якій є повністю вся інформація про людину – від найпершого тесту до оцінки поводження на навчанні", — розповів Роман.

Усі абсолютно рівні

Відповідно, ще під час навчання кожного оцінює керівництво. За кожним спостерігають, аналізують: хто проявляє лідерські якості, організаторські здібності, хто вміє бути відповідальним, а хто зможе чітко і правильно виконувати роль звичайного поліцейського.

"Набираються всі абсолютно на рівних правах. Зараз ці нові поліцейські між собою обрали старост. Ці люди вже є першими кандидатами на посаду командира групи, наприклад, з 20 людей. З цих старост вималюються ще лідери, які можуть очолити більшу кількість людей – роту. Таким людям і пропонуватиметься вища посада", — розповів координатор процесу реформування.

Серед нових патрульних, які пройшли жорсткий відбір у нову поліцію, вимальовуються неформальні лідери, з якими проводять окремі тренінги і яких готують до керівних посад.

Читайте також: Серія пізнавальних інфографік про поліцію

Через два роки – нові перспективи

Після того, як пройде 2 роки перед поліцейськими постане питання. Вони можуть залишатися в "органах" і будувати свою кар’єру на базі патрульних. Або переходити в інші служби внутрішніх справ: кримінальну поліцію, дільничих-шерифів, слідчих, чи, можливо, хтось виявить бажання і здібності для переведення на вищу посаду у головній комендатурі.

Протягом двох років нові поліцейські перебуватимуть у патрульній поліції. Весь цей час відбуватиметься постійна ротація, адже, відбір патрулів не закінчується. Набір нових поліцейських відбувається за чіткими критеріями. Вчать їх протягом трьох місяців.

"Згодом, коли вже нові патрулі приступають до виконання своїх обов’язків, стає помітно, кому під силу яка робота. Можливо, дільничий не відчуває себе комфортно на своєму місці, а був би хорошим слідчим", — пояснив Баховський.

Наприклад, оперативник повинен володіти навичками стеження, бути уважним до деталей, вміти працювати з великим об’ємом інформації, виділяти головне, аналізувати. Ця робота потребує практики, навичок.

Дільничий інспектор повинен вміти комунікувати, знаходити контакти з людьми, вміти вести переговори. Фахівець з кіберзлочинності повинен вміти боротися з шахрайством, працювати з банківськими рахунками. Концептуально різні служби мають різні вимоги.

Міліціонери на загальних підставах

Щодо сьогоднішніх міліціонерів, то на них чекають серйозні зміни. Згідно з законом про "Нову поліцію", весь особовий склад міліції повинен бути виведеним за штат. Крім того, міліонери можуть втратити місце через скорочення штату.

За три місяці (від дати оприлюднення цього закону) весь особовий склад міліції має вирішити: йти на конкурс у поліцію, проходити відбір у інші напрямки поліції, які ще не набиралися: кримінальної поліції, слідчих, чи змінювати діяльність, чи взагалі змінити професію.

"Наразі є певні складнощі, адже інформація про конкурс закрита від низового персоналу міліції, вони не знаю що і як буде, і вони не надто готові до відборів, адже в міліції такого раніше не було", — пояснив Баховський.

Зауважимо, умови для міліціонерів такі ж, як всіх інших.

Випробувальні терміни для керівників

Керівників теж обиратимуть за певною процедурою. Оголошується конкурс на заміщення вакантної посади керівника відділу. Зголошуються певні лідери, або їхні вчителі мають когось на увазі. Цим людям пропонується вакантна посада.

За ними стежать: як їх сприймає колектив, чи вміють вони брати на себе відповідальність, чи вміють згуртуватися. Існує випробувальний термін, коли людина може показати на що здатна.