Зокрема, вона знімала відео про одеську трагедію, яка сталася в травні 2014 року, і продовжує працювати над серією репортажів із зони АТО. В інтерв'ю сайту "24" Анна Домбровська розповіла, з чого почалася її робота в Україні і чого можна очікувати в Одесі цього року.

З чого почалася робота Ваша в Україні?

У березні минулого року у нас з'явилася ідея приїхати в Україну і провести Марш миру. Громадяни Росії планували зібратися в одному місці, роз'їхатися по великих містах, провести в них 3-4 дні, спілкуючись з ким завгодно. Потім приїхати на Майдан і поділитися враженнями: як росіяни в один і той же час приїхали в різні міста і що там з ним було.

Тоді я залишилася в Одесі, якраз була річниця визволення міста. Знімала покладання квітів, як ветеранів буквально задаровували букетами. Тоді ж був приїзд Царьова до Одеси, стало зрозуміло, що таке "русский мир" в його розумінні. Прийшли люди з георгіївськими стрічками і влаштували, фактично, побоїще 10 квітня. Хоча була домовленість, що на один день буде оголошено перемир'я, яку вони порушили... Але, спочатку була ідея — проїхатися, подивитися і розповісти.

Ви знімали також одеську трагедію, яка сталася в травні минулого року. До Вас зверталися за кадрами тих подій?

Через кілька днів після трагедії була створена громадська комісія з розслідування трагедії — Група 2 травня. Усі вихідні відеозаписи, які були зроблені тоді, передала в цю комісію.

За Вашими спостереженнями, що буде в Одесі цього року?

Скоріше за все, цього року у одеситів вистачить мудрості не піддаватися на провокації. Для них всі загиблі — це спільний біль. Немає таких настроїв, що ті, хто загинув — погані. Ніхто не бажав їм смерті. Те, що відбулося — це трагедія, всі це чудово розуміють.

Зараз вже були заяви про те, що з георгіївськими стрічками в центрі міста не можна буде перебувати. Тому що вони жодного відношення до цієї події не мають. Також кажуть, що біля Будинку профспілок не буде патріотичних організацій, щоб не провокувати. Патріотичні організації сказали, що будуть жорстко реагувати на всіх людей, які будь-яким чином — балаклавою або хусткою — будуть приховувати своє обличчя. Все буде спокійно, якщо якась третя сторона не влаштує якого-небудь чого-небудь.

Ви в подіях минулого року зафіксували її участь?

Скажу так: було видно, що акція спланована. Люди знали, де перебувати, куди ховатися, звідки стріляти, куди відступати.

(Відео - канал "Проект РЕАЛЬНОСТЬ" на YouТube)

Я знімала, як всі збиралися на Олександрівському проспекті, як на Соборній площі збираються фанати. Видно було, що фанати не були готові до битви - люди прийшли у відкритому одязі, в сандаликах, з дітьми. Коли знімала відео зі сторони "Антимайдан", було видно, що вони діють у певному узгодженні з міліцією, бо вони стріляли через міліцейські щити. Ніхто нікого не зупиняв.

Ви були біля Будинку профспілок?

Ні, я фіксувала тільки заворушення в місті. На Будинок профспілок не вистачило сил і заряду. Коли пішли відпочити, підзарядитися — все і почалося. Я як раз спостерігала, як на події реагували патріотичні сили. Вони саме намагалися якось зупинити те, що відбувається. Але це ми побачила вже потім на записі.

Також потім на відеозаписах ми спостерігали, як йшла операція з порятунку людей. Там було видно цікавий момент: коли активісти Майдану рятували активістів "Антимайдану" з вікон, зверху в них продовжували щось кидати. Тобто була третя сила, яка перебувала на даху. На багатьох записах це видно. Потім люди також розповідали, що просто так на дах з будівлі не можна було потрапити — нагорі був хтось, хто заважав.

Читайте також першу частину інтерв'ю: Російська журналістка про зону АТО: Хунту я так і не знайшла. Хоча дуже шукала