Про це на форумі в Одесі розповіла головний агрометеоролог країни Тетяна Адаменко.

Читайте також: Україна за 5 днів 2018 року повністю вибрала квоти на експорт пшениці і кукурудзи в країни ЄС

Якщо в світі всередньому температура зростає на 0,8 градусів за Цельсієм, то в Україні на 1 градус. А як показали останні 7 років, то навіть на 2 градуси. У підсумку в Україні збільшився період активної вегетації сільськогосподарських культур,
– зазначила керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

Зокрема, в центр України тепло приходить швидше ніж на південь. Крім цього, Адаменко пояснила, що потепління може призвезти до зникнення зони Полісся і перетворивши її на степ. Але такі зміни клімату мають і свої переваги, зокрема для вирощування пшениці.

"Через 10-20 років найбезпечнішою буде озима пшениця, зникнуть ризики вимирання взимку, а за рахунок м'якої теплої весни буде достатня кількість вологи і швидше відновлення вегетації. Тільки завдяки клімату аграрії зможуть наростити врожайність на 1-2 тонни. Потрібно до цього готуватися", – зазначила вона.

Попри те, зважаючи на кліматичні зміни під загрозою перебувають ячмінь і кукурудза.

Нагадаємо, що, за прогнозами Укргідрометцентру, влітку очікується спека до +40 градусів.