Вода Сиваша має надзвичайно багатий хімічний склад. На смак вона дуже солона, адже містить натрій, магній, калій, хлор, бром та йод. Увесь запас солі в затоці перевищує двісті мільйонів тонн.

За своїми властивостями вода в озері не поступається легендарному Мертвому морю. Тут так само неможливо пірнути, тому що концентрована ропа виштовхує на поверхню усе, що рухається.

На перший погляд може здатися, що у водах Сивашу не може існувати нічого живого. Але це не так. В озері є чимало водоростей, які, перегниваючи, виділяють сірководень. Через неприємний запах в середньовічні часи Сиваш навіть називали "Гнилим морем".

Та ніякий сморід не може завадити насолодитись унікальною красою затоки в теплий сезон. Неповторному рожевому кольору води Сиваш завдячує мікроводоростям Dunaliella Sallina. Ця рослина може жити у дуже солоній воді. Під дією палкого сонця вона виробляє бета-каротин, який є чудовим антиоксидантом та імуностимулятором, і позитивно впливає на роботу дихального, травного та сечостатевого трактів.

Чим спекотніше літо, тим більше води випарюється з озера, і тим насиченішою стає ропа. Якщо нормальна концентрація солі в морській воді становить кілька відсотків, то в Сиваші вона може сягати 35%. Тоді вода набуває насиченого рожевого кольору, а берег і все, що вона омиває, вкривають білі блискучі кристали.

В озері радять лікувати хвороби, пов’язані з запальними процесами, хронічні захворювання суглобів, а також проблеми шкіри. А ще фахівці кажуть, що вода українського «мертвого моря» має неабияку омолоджуючу силу.

Читайте також: Невідомі факти про родовий замок старовинних українських меценатів Острозьких